Ето с какво да пием лекарствата

Божка
Написана от Божка май 1, 2016 19:23

Ето с какво да пием лекарствата

Акценти:

  • Влажност - лекарства
  • Преглъщане - препарати
  • Прясна вода - достъп

Свързани:

Колкото и абсурден да ви се струва въпроса „знаете ли с какво да си пиете лекарствата?“ се оказва, че доста голям процент от хората не знаят. Всички са чували, че те не трябва да се сместват с алкохол, но има и други течности, които на пръв поглед изглеждат безобидни, а всъщност не са.

Лекарствата се пият само с чешмяна вода! За жалост в страната ни не навсякъде чешмяната вода е годна за пиене, което затруднява хората да спазват това важно правило, но има кани с пречистващи филтри, които могат да помогнат при подобна ситуация.

Минералната вода не трябва да се смесва с лекарствата, защото минералите в нея, могат да попречат на организма да усвои съставките на хапчетата или значително да забавят този процес. Всъщност най-негативно влияние оказва калцият.

Той е и причината всички млечни продукти да са противопоказни в съчетание с лекарства. В никакъв случай не ги пийте с мляко, било то прясно или айран (кисело), както и със сокове, в чийто състав присъства.

Калцият се свързва с активните съставки на лекарствените препарати и им пречи да навлязат в кръвта. Възможно е и да предизвика странични ефекти, които значително да затруднят лечението ви.

Ефектът му проличава най-вече при приема на хормоните за щитовидната жлеза, някои видове антибиотици и при лекарствата за остеопороза.

Поради тази причина голяма част от лекарствата се приемат 30 минути преди или след хранене и то, отново подчертаваме, само с вода от чешмата. Понякога дори и много малко количество мляко в сутришното ви кафе, може да повлияе на ефекта от лекарството.

Разбира се след около 1 час от приема му, нищо не ви пречи да пиете сокове, мляко и минерална вода.

Имайте предвид, че някои сокове могат да подсилят ефекта на лекарствения препарат. Такъв е сокът от грейпфрут, но наред с това той подсилва и страничните ефекти.

Неговото влияние се усеща най-вече при лекарствата за високо кръвно налягане и хронични заболявания.

Не забравяйте, че лекарствата се пият в седнало или изправено положение. Ако имате проблем с преглъщането им, можете да ги натрошете. Когато давате сироп на детето си или пиете самите вие, ви съветваме да използвате мерителната лъжичка в опаковката.

Лъжичките в кухнята ви са с различна вместимост и можете да объркате количеството за един прием.

Ако сиропът няма подобна лъжичка, то можете да използвате обикновена спринцовка. Те са разграфени и няма да срешете проблем. Точната доза е много важна, защото при по-малко организмът ви може да стане резистентен към лекарствения препарат, а при по-голяма да се появят странични ефекти.

Другият съвет, който можем да ви дадем за лекарствата е да ги съхранявате в помещения с по-малка влажност. Банята или кухнята не са удачен вариант. Температурата също е много важна. На листовките на лекарствата е указано при какви условия се съхраняват и ви съветваме да ги спазвате.

И последно – разчиствайте аптечката си поне 1 път в годината. Задължително изхвърляйте лекарствата с изминал срок на годност, а останалите е добре да съхранявате с оригиналната им опаковка и задължително указания за употреба. Ако имате малки деца се уверете, че нямат достъп до аптечката или я заключвайте.

Ето с какво да пием лекарствата
4.5 (90.54%) 74 глас[а]

Божка
Написана от Божка май 1, 2016 19:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи