Ето защо чатовете замениха общуването в реалния свят

Мария
Написана от Мария април 5, 2016 00:20

Ето защо чатовете замениха общуването в реалния свят

Акценти:

  • Чат - недостатъци
  • Персонажи - измислени
  • Бариери - комуникация

Свързани:

Феноменът на чата е определен от специалистите, като форма на общуване, разговор, при който няколко потребители се срещат на едно място в режим на реално време.

Той играе роля на графична дъска, на която потребителите обменят писма със себеподобни. В разговорната реч ги наричат по различни начини, но най-често се използват думата „чат“.

Днес приспособленията за водене на разговори в мрежата са толкова много, че постепенно изместват контактуването на живо.

Факторът външност също играе роля – тук действа известната пословица – „По дрехите посрещат“. Психолози коментират, че основният фактор за поголовното пристрастяване към виртуалното пространство е нереалността, в която всеки си слага маска, която му харесва.

Как изглеждат съвременните „чатове“?

Всички знаем какви са основните канали за индивидуална и конферентна виртуална комуникация – това са чатовете в социалните мрежи, Вайбър и Скайп с възможността за конферентни разговори, която се предлага и от Фейсбук, но не се използва толкова широко поне у нас.

Традиционните чатове като например Мирката вече са много отдавна в миналото, сега живеем в ерата на социалните мрежи и по техните чат канали върви основната онлайн комуникация.

Разбира се, и сайтовете за запознанства предлагат възможности между потребителите на сайта.

Другият начин за онлайн комуникация в реално време, макар и непряко и с известни условности, може да се каже, че са състоянията и коментарите в социалните мрежи и най-вече във Фейсбук.

Особености на онлайн беседите

Най-големият проблем е ограничената възможност за изразяване на емоции. Лицето и тялото на чатещия са написаните текстове, които емоционално няма как да се допълнят, частично проблемът се решава с помощта на емотиконите.

Възприемане – често написаният текст се разбира се от другата страна или останалите, които са в чат групата не както би трябвало.

Липса на време за размишление върху казаното – този проблем не съществува, ако си чатите с някой ваш приятел във Фейсбук, но когато в чата са няколко души едновременно, то това, което пишете се загубва сред множеството съобщения.

Всички тези ограничения водят до ограничен и дори направо примитивен начин за провеждане на разговор между хората – например, думата „добре“ се заменя с „ок“, а „нормално“ с „норм“, а понякога дори не се използва.

Гореспоменатите емотикони често се възприемат неадекватно и дори несериозно.

Често на хората не просто ги мързи да се срещнат с някого наяве, а виждат в това трудна, дори непосилна задача – в живия разговор е необходимо да се придържат към определени правила за поведение.

Следователно разговорите онлайн по-скоро вредни, тъй като чрез тях не се разкриват всички, до голяма степен уникални и неповторими възможности на общуването.

Чатът не е нищо друго освен карнавал

В какво се състои популярността на виртуалното пространство? Психолози коментират, че далеч причината не в широките комуникативни възможности.

Чатът не е просто платформа за обмен на постове, а свят, където живеят измислени персонажи. Първо – на човек му се предоставя отличен случай да създаде нереален, друг образ, който не отговаря на действителността.

С други думи – чатът е своеобразен карнавал, пиеса. Отрича реалността във всички нейни проявления, и едновременно съществува в действителността.

Тънкостите на битието на карнавала са уникални, и едновременно съществуват в действителността – в тях няма времеви, възрастови бариери за комуникация.

Ето защо чатовете замениха общуването в реалния свят
4.6 (91.08%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 5, 2016 00:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи