Ето защо дарената ни от Турция ваксина Пентаксим е напълно безопасна

Мария
Написана от Мария януари 25, 2016 11:54

Ето защо дарената ни от Турция ваксина Пентаксим е напълно безопасна

Акценти:

  • Дарение - Турция
  • Ваксина Пентаксим - безопасност
  • Недостиг на ваксини - проблем

Свързани:

Както в предходен свой материал в Lechenie.bg прогнозирахме скандалът с дарената ни от Турция ваксина Пентаксим продължава да се разраства, въпреки всички изказвания, уверяващи ни в абсолютната безопасност на ваксината, направени от министъра на здравеопазването и от представители на пациентски организации.

Както и в предходната публикация посочихме, министърът на здравеопазването е отговорен изцяло за създалата се медийна истерия с ваксините и сега на практика, образно казано, бере плодовете от действията си, които извърши преди малко преди Нова година, когато сезира ДАНС във връзка с планираното излъчване на журналистическо разследване по БНТ.

Но въпреки това следва да се съгласим с официалната позиция на Министерството на здравеопазването, че ваксината Пентаксим, дарена ни от турското МЗ, и която вече е раздадена на личните лекари, е напълно безопасна за здравето на българските деца.

И затова призоваваме майките на децата, на които им предстои такава ваксинация да не я отлагат, тъй като по този начин излагат риск здравето не само на своите деца, но и това на околните.

Активната субстанция на ваксината Пентаксим, която ни се дарява от Турция е произведена във френски завод на Санофи в град Лион, такава е информацията на независими експерти, с които се е консултирала една от българските пациентски организации.

Като всъщност като дарение от Турция ние получаваме ваксина, която само е опакована и активната субстанция, разлята в турския завод Мефар, който пък от своя страна разполага с GMP лиценз – тоест документ удостоверяващ спазването на всички правила на добрата производствена практика и се издава от държавен орган, който е част от Европейската агенция по лекарствата – EMA.

И в случая това, което трябва да убеди българските майки, че ваксината, дарена от Турция е напълно безопасна за техните деца е следното – количеството или по-точно пратката с ваксината Пентаксим, предназначена за България е била освободена от турския завод Мефар от представител, осъществяващ контролни функции от френския завод на Санофи.

Освен това в рамките на своята компетентност Българската агенция по лекарствата изземва проби от ваксината за лабораторен анализ, от който се установява нейната безопасност за българските деца.

Тези твърдения се основават на експерти заключения, които са поискани от български пациентски организации. Другият успокояващ факт е, че в свое изявление пред национална медия министър Москов обяви, че дарените ни от Турция 100 хиляди дози от ваксината Пентаксим са вече изчерпани и към момента вече се използват количества, които МЗ закупува чрез проведен през ноември миналата година търг,на който вече се явява български представител на френския холдер.

Според експерти създалата се кризата с недостига на ваксини се е създала, поради прекалено ниската цена, която е предложило родното МЗ, когато обявява търг още през лятото, когато все още не е имало недостиг на тази ваксина.

И именно поради тази причина не се явява български представител на френския завод, разполагащ разрешение за търговия с ваксината Пентаксим на територията на България, който да предложи на министерството съответно необходимо количество.

В своето изявление здравният министър посочи, че проблемът с недостига на ваксини не е типично български, но и общоевропейски и за разрешаването на този проблем е сезиран и европейският комисар по здравеопазването, който да предложи на Европейската комисия вземането на мерки с цел преодоляването на този хроничен недостиг.

Като заключение следва да се посочи, че българските майки няма от какво да се притесняват, тъй като първо лабораторните проби на ИАЛ доказват безопасността на ваксината Пентаксим и второ дозите вече са изчерпани и ако сега трябва да ваксинирате детето си, то ще му бъде поставена 5-валентна ваксина, закупена от официалния представител на френския производител Санофи за България.

Ето защо дарената ни от Турция ваксина Пентаксим е напълно безопасна
4.5 (89.06%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2016 11:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи