Ето защо е опасно да се доверяваме на себе си

Мария
Написана от Мария юни 6, 2016 23:36

Ето защо е опасно да се доверяваме на себе си

Акценти:

  • Лошо решение - вземане
  • Егоизъм - превзетост
  • Представа - щастие

Свързани:

Денят вече е в самия си край, и изведнъж си спомняте за сутрешния разговор с началника, започвате да го обмисляте и разбирате, че шефът ви се е държал някак странно.

Убедени сте, че не полудявате, като си измисляте несъществуващ смисъл на този разговор? Кои са тези 8 причини, поради всеки трябва да се усъмни в себе си?

Британският философ, обществен деятел и математик Бертран Ръсел има известна сентенция:

„Проблемът е, че глупаците и фанатиците винаги са убедени, а умните хора са изпълнени със съмнения.“

Дълги години той твърдял колко е важно да се свикне със съмненията, да се поставят под въпрос най-заветните убеждения и мечти, да се практикува скептицизъм, всичко – и най-вече себе си човек да подлага на строг анализ.

Той често отбелязвал, че нашият мозък е фундаментално ненадежден и че понякога си нямаме и понятие за какво говорим, дори когато ни изглежда, че разбираме всичко.

Но никога не давал конкретни примери и обяснения. Така че дръжте се. Ето 8 причини, поради които не можете да се доверите на себе си.

1. Превзети сте и егоистични и дори не подозирате за това

В психологията има така шега – фундаментална грешка на принадлежността. Това е, когато хората обясняват поведението на другите с личните им качества, а собствените си постъпки оправдават с влиянието на външни обстоятелства.

Ако видите, че някой пресича кръстовище на червен светофар, вие по-скоро ще го сметнете за егоистичен човек, който подлага на опасност другите хора, за да спести няколко секунди.

Но ако вие преминете на червено, ще си намерите много оправдания – Това е невинна грешка, Дърво беше блокирало светофар. Такова нарушение никога и на никой не е навредило.

Постъпките са еднакви, но когато ги върши някой друг, той е ужасен човек, а когато го правите вие, това е оправдана грешка.
Ние всички постъпваме така. Особено в конфликтни ситуации.

Когато говорим за някого, който ни е разгневил, ние често описваме действията на този човек като безсмислени, предумишлени и злонамерени.

Но щом навредим на някого, и ще си намерим множество доводи в защита на нашите разумни и оправдани действия.
Хората смятат, че не са имали избор и са могли да постъпят само както са постъпили.

Вредата, която те причиняват на другите, се разглежда като незначителна, а всички обвинения като несправедливи и неразумни.

Двете гледни точки не могат да бъдат верни. По-скоро и двете са неверни. Психолозите установяват, че и двете страни и виновник, и жертва – изкривяват детайли от ситуацията, уповавайки се на детайли от техните биографии.

2. И представа си нямате какво ви прави щастливи или нещастни

Психолог от Харвард ни показва, че нашите представи за това как сме се чувствали в миналото, и как ще се чувстваме в бъдещето, често не издържат на критиката.

Паметта има склонност да преувеличава лошото до още по-лошо, а доброто – до още по-добре.

3. Лесно е да ви накарат да вземете лошо решение

Ако някога сте се сблъсквали в центъра на града с хора, раздаващи брошури или книги, то знаете – веднага щом вземете нещо, те ще ви спрат и ще започнат да ви уговарят нещо да им дадете.

Но вие не можете да им откажете, защото са ви дали нещо.

Ето защо е опасно да се доверяваме на себе си
4.5 (90.4%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 6, 2016 23:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи