Ето защо горещите кафета и чайове са мощен стимулатор на рака

Мария
Написана от Мария юни 16, 2016 09:16

Ето защо горещите кафета и чайове са мощен стимулатор на рака

Акценти:

  • Повишен риск - бърза прогресия
  • Топли напитки - рискове
  • Кафе - нормални температури

Свързани:

Анализ на повече от 1000 проучвания показва, че пиенето на горещи напитки вероятно е канцерогенно за хората, това е официалното заключение на Международната агенция за изследване на рака.

Горещите напитки най-вероятно увеличават риска от рак, това съобщиха експерти вчера на агенцията, която е част от структурата на ООН, но кафето, за което най-вероятно сте си помислили, че може да е канцероген, е безопасно при нормални температури.

Чаят и мате или парагвайски чай, популярна в Южна Америка билков чай, също се оказват вредни, ако се бият горещи с температура от 65 градуса, съобщава Международната агенция за изследване на рака.

Няма значение каква е течността, посочва епидемиологът Дана Лумис, която също участва в мета-анализът на най-популярните напитки в света. Това, което е от значение, е температурата.

На ден по целия свят се изпиват по 1.1 милиарда чаши кафе, и затова индустрията, произвеждаща кафе, приветства премахването на напитката от списъка с „вероятно“ канцерогенните вещества.

Днес можем да си сварим или да си купим чаша кафе, без да се притесняваме за здравето си, посочва Бил Мъри, президент на базираната в САЩ асоциация на кафето.

Институтът за научна информация за кафето, чиито представители отблизо следят научните изследвания в тази област, посочват, че кафето обикновено се консумира под 60 градуса.

И заключението на Международната агенция за изследване на рака не е свързана с нормалната консумация на кофеиновата напитка, обяви генералният секретар на института в официално изявление.

Агенцията за изследване на рака е използвала цялата налична научна литература – повече от 1000 проучвания, в които се изследва връзката между злокачествените патологии и кафето или мате, което също е популярно и Близкия изток.

Добри новини за кафето

И двете напитки са квалифицирани като вероятно канцерогенни за човека от 1991-ва година, когато е направен и последния анализ и оценка.

Но доказателствата, събрани тогава не могат да направят връзката между пиенето на кафе с нормална температура и повишеният риск от рак, отбелязват експерти от агенцията, която е част от Световната здравна организация към ООН.

Що се отнася до парагвайския чай мате, който обикновено се пие горещ, от мета-анализът се установило, че високата температура, а не самата напитка, вероятно е причината за повишеният риск от рак на хранопровода.

Парагвайският чай мате се пие много често с метална сламка, като чрез нея горещата течност достига направо до гърлото, като така не е възможно охлаждането му в устата.

Отделно изследване показва, че няма връзка между този вид злокачествено заболяване и пиенето на студен парагвайски чай.

Това подтикнало експертите, извършващи мета-анализът да разгледат изследванията, които анализират връзката между рака и топлите напитки, различни от парагвайския чай.

Някои го предпочитат много горещо

На много места по света традиционно чайовете се пият много горещи – с температура от около 70 градуса, като млечнобелите чайове в някои части на Африка и централна Азия.

В много от тези региони се отчитат повишени нива на рак на хранопровода.

Данните показват значително повишен относителен риск от развитие на злокачествени процеси в резултат на пиене на много горещи чайове и много топли напитки.

При провеждане на лабораторни изследвания върху мишки било наблюдавана бърза прогресия на езофагеални тумори в резултат на въздействието на вода с температура 65-70 градуса.

Ето защо горещите кафета и чайове са мощен стимулатор на рака
4.3 (86%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 16, 2016 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи