Ето защо кравето мляко е страшно вредно за бебета, и дори опасно

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 16:45

Ето защо кравето мляко е страшно вредно за бебета, и дори опасно

Акценти:

  • Минерални компоненти - соли
  • Системи - натоварване
  • Напрежение - бъбреци

Свързани:

Още преди 50 години за бебетата, които били лишени от майчино мляко след раждането и в ранна възраст – до въвеждането на захранването и плътната храна, един от основните хранителни продукти за такива бебета било кравето мляко.

И с него хранели всички, въпреки необичайно червените бузи, обривите по кожата и проблемите с изпражненията. Но днес по отношение на кравето мляко мнението на педиатрите и диетолозите рязко се промени.

Според съвременните канони за хранене на бебета, пълномасленото краве мляко, също както и това от други животни, е препоръчително да се въвежда не преди детето да е навършило 1 година.

То се показа като не най-подходящият за децата продукт, защото има доста негативни реакции. Защо препоръките така се промениха и с какво се провини кравето мляко, ще ви разкажем с настоящата статия.

Краве мляко в храненето на децата

Съвременните препоръки за хранене деца в ранна възраст, които поради някакви причини не се кърмят, предполагат отказ от използване на пълномаслено мляко на животни до възраст приблизително от 1 година.

Това се обяснява с факта, че млякото не се отнася към адаптираните продукти, предизвиква многобройни алергични и други негативни реакции от страна на още неукрепналото храносмилане, нарушават се обменните процеси на бебешкия организъм.

Затова днес се препоръчва замяната му с адаптирани млечни смеси, които са максимално близки по състав на майчината кърма.

Проведени бяха мащабни научни изследвания по изучаване на здравето на децата в ранна възраст, които били кърмени с краве мляко.

Резултатите позволяват с увереност да се твърди за доказано отрицателно въздействие на кравето мляко върху здравето на деца до 1 година.

Защо е лошо малките деца да пият краве мляко на место кърма?

Да започнем оттам, че кравето мляко е предназначено за кърмене на телета, които растат много по-активно и бързо, отколкото децата в ранна възраст.

Освен това кравите се отнасят към тревопасните животни, а човекът по природа е хищник, той употребява животинска храна заедно с растителна.

Съответно разликите в ензимните процеси на храносмилането на децата са заложени генетично. Включително и разликите по отношение на първия продукт за храносмилане – майчиното мляко – аминокиселинният, минералният и мастният състав на който се различава от този на кравето мляко.

С други думи кравето мляко е изключително подходящо за растеж и развитие на телета, но не и за деца. В неговия състав се съдържа голямо количество полезни за детето вещества.

Дори и полезните вещества, ако се употребяват в по-големи количества, могат да навредят на детското здраве. Кравето мляко съдържа 3 пъти повече белтък от майчината кърма, а също в него три пъти е превишено необходимото за кърмачето количество соли, фосфор и калций.

С какво е опасен съставът на кравето мляко?

Ако всички вещества на кравето мляко са полезни, но са в много големи количества, с какво това е опасно за детето? Излишъкът от белтъци и минерални компоненти не е необходим на бебето, тези вещества съществено натоварват храносмилателната и другите системи, особено отделителната.

За да отстранят 3-кратното натоварване със соли и белтъци, бъбреците работят с усилие.

Това е особено опасно в първите месеци от живота, когато всички органи и системи са изключително нежни, организмът е незрял и страда от голямо напрежение.

Ето защо кравето мляко е страшно вредно за бебета, и дори опасно
4.3 (86.36%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 16:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи