Ето защо летните бури са страшно вредни за сърцето

Мария
Написана от Мария август 2, 2016 23:19

Ето защо летните бури са страшно вредни за сърцето

Акценти:

  • Бури - геомагнитна атмосфера
  • Тревожност - повишаване
  • Кислород - понижение

Свързани:

Експертите разказват какво всъщност се случва с нашия мотор и с кръвоносните съдове през лятото, и как грамотно да помогнем на човек в напреднала възраст, ако от времето му скача кръвното и сърцето му почва да хлопа.

При хипотониците през лятото кръвното още повече се понижава. В този случай са нужни средства с активиращо действие – женшен, зелен чай на таблетки, екстракт от папая.

От сутринта е по-добре да се изпие чаша силно и добре подсладено кафе – глюкозата вдига кръвното.

Реакцията на хипертониците може да е непредсказуема – кръвното може да спадне, а може и да стане обратното – да скочи. Също може да възникне състояние на нестандартна хипертония, когато разликата между горната и долната граница става малка – например, стойностите ще бъдат 130 на 110 или 150 на 120.

А външно симптомите може да са сходни. Особено важно е да се следи за състоянието на хората в напреднала възраст, сърдечно болни и хипертоници със стаж винаги трябва винаги да държат под ръка тонометър и да действат в зависимост от неговите показатели.

Кръвното трябва да се измерва всеки ден – сутрин и вечер. Но дори и ако артериалното налягане не излиза извън рамките на обичайните стойности, в метео-опасните дни не е лошо да се добавят препарати, коригиращи мозъчното кръвообращение. Това облекчава световъртежа и прочие съдов дискомфорт.

Но първоначално се посъветвайте с кардиолога, който ви наблюдава. При повишение на сърдечното налягане – това е долният показател на тонометъра, приемете успокояващо средство.

Но до голяма степен реакцията на времето формира нашето психологическо отношение към прогнозите. Има даже и такъв термин – метеоневроза. Така че всички хора с повишена метеочувствителност е препоръчително в тези дни да приемат успокояващи средства.

Повече калий, по-малко натрий

Жизнено необходимият микроелемент калий регулира сърдечната проводимост, от него до голяма степен зависи колко интензивно сърцето ще изпомпва кръв.

Изследователи са установили, че при хората, които приемат малко калий, се наблюдавало повишаване на артериалното налягане с 4.5%. Най-добрите източници на калий са пресните домати, доматеният сок, печените картофи, като най-голямата концентрация на калий е близо до кожата.

А натрупването на натрий в организма влошава сърдечно-съдовата проводимост, способствайки за аритмии. Като с напредването на възрастта нараства чувствителността към сол и натрупването на натрий става още по-бързо.

Така например, професор Гехард Вайнбергер от Центъра по изследване на хипертония на медицинското училище на Индианския университет предполага, че повишението на кръвното при много хора с напредването на възрастта е свързано не с генетични причини и с неизбежността на възрастовата хипертония, а с усилване на чувствителността на сол.

Затова и през лятото кардиолозите съветват да се ограничи употребата на сол до 6-8 грама дневно.

Кои летни фактори вредят на сърцето и на кръвоносните съдове?

Задух – във въздуха се понижава количеството кислород. Организмът бързо загубва влажност, нарушава се водния баланс. Понижава се обемът на кръвта, което води до отслабване на тонуса на кръвоносния съд.

В резултат, дори и при напълно здрави хора налягането започва да играе и се чувстват отпаднали.

Бури – геомагнитната атмосфера по време на буря може да повиши тревожността, да предизвика сърцебиене и панически атаки. За да се върнете в кондиция, ще ви помогнат някои билки със седативно действие.

Преди буря във въздуха се натрупва статично електричество. Могат да се почувстват зле хора с нарушена сърдечна проводимост.

Ето защо летните бури са страшно вредни за сърцето
4.5 (90.15%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 2, 2016 23:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи