Ето защо любовта продължава 3 години

Мария
Написана от Мария юни 8, 2016 23:01

Ето защо любовта продължава 3 години

Акценти:

  • Хормони - власт
  • Партньори - емоционална зависимост
  • Криза - отношения

Свързани:

Как се влюбваме? Биологичните закони твърдят, че нашето чувство е само скоротечен химически процес, разчетен за 3 години. Приемането на това като даденост, отношенията в двойката могат да се съхранят.

Трудно е да се повярва, че нашите чувства и логиката на отношенията в двойката са генетично програмирани. Но характерното за влюбените поведение се доразвивало в продължение на милиони години еволюция. И това е действително така, според учените.

За романтика на нашите далечни предци просто не им оставало време – основната цел е било да се оцелее и да се продължи рода.

Именно тази потребност е карала хората да се обединяват в двойки – в самота е трудно да опазиш дете, да му набавиш храна и едновременно да защитаваш себе си и него от хищници.

Но е било необходимо и още нещо, което да накара мъжът и жената да се държат заедно.

Може да се каже, че именно така е възникнала любовта. Благодарение на това чувство възрастните хора са били способни да се възхищават един на друг, и то дотолкова, че да пожелаят да живеят заедно, и да страдат, когато се разделят, разказва френският невробиолог Люси Винсан.

Химическите процеси, които са се случвали в мозъка, сякаш ги ослепявали – те не забелязвали недостатъците един на друг, усещали се като едно цяло и емоционално зависели от партньора.

Силата на това чувство позволявала на двойката да остане заедно, заради оцеляването на детето, а след 3 години приблизително, когато порасне и може да прави повечето неща само, чувството изчезвало.

За оцеляване оттук насетне е достатъчен и един родител. Защо партньорите да остават заедно, ако задачата за продължаване на рода е изпълнена? От еволюционна гледна точка този въпрос е напълно логичен.

Власт на хормоните

Както и в далечни времена, любовното чувство на съвременния човек се управлява от неговия мозък. И за да се помогне за съхранението на генома на човека – ние сме длъжни да продължим рода, и мозъкът ни кара да се държим така, за да постигнем тази цел по най-добрия начин.

Да опознаеш другия като обикновен човек, да го обичаш такъв какъвто е и да си загрижен за него.

Професорът по антропология от университета Рутгерс в САЩ – Хелен Фишер в продължение на 30 години провеждала изследвания на природата на химията и любовта.

Те показват, различните нейни стадии – романтична любов и продължителна привързаност, по неврологични и биохимични признаци се различават една от друга.

Но всяка се съпровожда с повишение на хормоналния фон. Чувството за влюбване е свързано с андрогените и естрогените, устойчивите любовни отношения – с допамина, норадреналина и серотонина, а усещането за привързаност – с окситоцин и вазопресин.

Кога работата на мозъка се нормализира и се върне към обичайния си ритъм, хормоните спират да стимулират емоционалната зависимост на партньорите един от друг.

В този момент особено значение започва да играе хормонът окситоцин . И помага на двойката да преодолее възникналата криза в отношенията.

Неговото ниво в кръвта се повишава, когато се милват един друг, целуват се, правят любов и дори когато мирно се общуват по време на вечеря.

Окситоцинът стимулира имунната система, забавя сърцебиенето, благодарение на него тялото ни се отпуска, и ние усещане дълбоко чувство на единение и привързаност.

Ето защо любовта продължава 3 години
4.6 (91.76%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 8, 2016 23:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи