Ето защо някои повръщат по време на пътуване – мозъкът мисли, че е отровен

Мария
Написана от Мария август 15, 2016 13:11

Ето защо някои повръщат по време на пътуване – мозъкът мисли, че е отровен

Акценти:

  • Движение - контрол
  • Бонус - положение
  • Разположение - доказателства

Свързани:

Нищо не разваля хубавото пътешествие с кола, като неприятното гадене, което се появява обикновено, когато преминаване през множество остри завои и постоянни промени в надморската височина.

Това обаче не означава, че сме луди, а това гадене всъщност означава, че мозъкът функционира съвсем правилно.

Последните изследвания показват, че автомобилното гадене може да е в резултат на реакцията на мозъка, който си мисли, че сме станали жертва на внезапно отравяне.

Не, спътникът ви в колата не е слага нищо в кафето ви. Учените предполагат, че когато пътуваме с кола, мозъкът постоянно получава противоречиви сигнали от средата, която ни заобикаля и по-точно за местоположението на тялото.

И всички ние знаем, че повръщането е най-лесният начин тялото да се отърве от всякакви невротоксини и отрови.

И защо все пак мозъкът така се обърква?

Експертите смятат, че автомобилното неразположение, или каквото и да е състояние подобно на морската болест, се дължи на факта, че хората от скоро започват да пътуват с автобуси, коли, и кораби, и лодки и мозъкът все още не се е адаптирал напълно.

Независимо от факта, че пътуваме в движеща се кола, автобус или кораб, по-голяма част от нашите сетива все още ни казват, че тялото ни е стационарно положение, и разбира се, това е така, когато сме седнали на седалка.

Същевременно мозъкът знае, че мозъкът знае, че се движим напред с определена скорост, защото сензорите за баланс във вътрешното ухо, в частност вестибуларният апарат, отчита това движение.

Течността в тази система се движи, което показва, че се движим, но всъщност сме седнали и стоим неподвижно. И мозъкът получава доста разнородна информация – от една страна, че сме седнали и стоим неподвижно, а от друга, че се движим.

Работа е на таламуса да сглоби тази информация и да разбере какво наистина се случва, но често стига до заключението, че сме отровени, поради което понякога ни се налага да отбием от пътя и да повърнем.

Веднага след като мозъкът се обърка от нещо подобно, сякаш казва, че не знае какво да прави, и затова просто предизвиква появата на симптоми на заболяване, за всеки случай, като предпазна мярка. И като резултат ние развиваме морска болест морска болест, защото мозъкът е притеснен, че сме отровени.

Гледането през прозореца действително може да помогне, защото това успокоява, че наистина се движим и всичко е наред. Четенето на книга или карта често прави нещата още по-сложни, защото убеждава мозъка, че наистина не се движим.

Шофьорът също е в привилегировано положение, защото на мозъка са на разположение много повече нагледни доказателства, че сме наистина в движение. И допълнителният бонус е, че водачът на автомобила е този, който контролира това движение.

Учените обаче не са сигурни защо морската болест засяга само някои от нас, а други не, и защо една част от хората израстват тази болест, при други обаче това не се случва. Възможно е еволюционният жребий да е определил точно те да са късметлиите.

Същевременно учените продължават да търсят лек за болестта, която е развалила много семейни почивки.

Въз основа на това, което знаем досега е, че слушането на любима мозъка може да помогне за известно време, както и хапването на лека храна, съдържаща повече белтъци, които успокояват стомаха.

Ето защо някои повръщат по време на пътуване – мозъкът мисли, че е отровен
4.7 (94.78%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 15, 2016 13:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи