Ето защо пием повече алкохол в дните, когато тренираме

Мария
Написана от Мария май 6, 2016 13:54

Ето защо пием повече алкохол в дните, когато тренираме

Акценти:

  • Парадокси - калории
  • Негативен ефект - алкохол
  • Здравословен - парадокси

Свързани:

Няма човек, който да не е пробвал алкохол по какъвто и да е повод – било то семеен празник, купон с приятели или на Нова Година, но има хора, които го консумират редовно и разбира се, такива, опитващи се да се придържат към по-здравословен начин на живот, като го избягват в ежедневието си.

Каква е скритата истина?

Но след проведено изследване учените установяват огромен парадокс, що се отнася до спиртните напитки и тренировките – неща, напълно противоположни на пръв поглед.

Докато алкохолът предполага късно лягане и събуждане в 12 по обяд със страшен махмурлук, то спортът и повишената физическа активност навяват мислите за точно обратното – посрещане на свежото ранно утро и пиенето на вода в огромни количества.

И все пак, се оказва, че не това е резултатът, който излиза след проучването, с което се захващат учените. Напротив, установява се, активно спортуващите са склонни да злоупотребяват с алкохола, точно в тренировъчните си дни – тези със силно повишено физическо натоварване.

Този факт се оказва изключително изненадващ и неочакван, но и доста верен, като водещи са дните от четвъртък до неделя – тогава хората се движат най-много и следователно пият най-много.

Според Дейвид Е. Конрой, който води изследването, това става така, поради простата причина, че в дните от понеделник до сряда, хората са все още афектирани от уикенда, не им се работи, не им се движи, не им се прави, каквото и да било, освен да им се почива – тогава настроението е понижено, а мързелът е повишен и това влияе на движението ни, докато за следващите дни е характерно повечето общуване и по-доброто настроение и оптимизма – все неща, които ни карат да искаме да правим нещо и да сме физически активни.

За кого се отнася проведеното изследване?

Проведеното изследване се оказва вярно и в сила за всички активно спортуващи хора, без значение от възрастта и пола им. Също така типът физическа активност не оказва влияние върху резултатите – всеки един вид се зачита и е факт – хората, които тренират повече са склонни да пият повече в дните, в които тренират повече.

Защо резултатите са такива?

Съществуват много теории за причината, която поражда наличието на този факт, но не е научно установено и доказано една такава или истинска такава – само твърдението е сигурно, но това вследствие на какво нещата са такива, каквито са не е все още открито.

Въпреки това са налични, както вече споменахме, много предположения – и от обикновени хора, и от учени, свързани с чиста и проста логика и мислене.

Според Дейвид. Е. Конрой, употребата на по-голямо количество спиртни напитки в тези дни е свързано с това, че човек е по-социален и се среща с повече хора – тези срещи предполагат забавление, а забавлението в днешни дни често се свързва с алкохола.

Научно доказано е, че в големи компании човек е склонен да пие повече. Повишената физическа дейност ни среща с други хора, което предполага развиването на социалността ни.

Съществуват и други мнения – например, че след усилена тежка тренировка хората сякаш се „възнаграждават“ за нея чрез любимите си питиета, защото усещат че са си ги заслужили и не се притесняват за калориите, които ще поемат или смятат, че изпълнената тренировка ще неутрализира негативния ефект на алкохола в организма им.

Не е доказана точната причина, но е факт – много от трениращите наистина са склонни да водят по-нездравословен начин на живот от тези, които не претендират, че водят здравословен и това е един от най-големите парадокси на времето, в което живеем.

Ето защо пием повече алкохол в дните, когато тренираме
4.6 (92.94%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 6, 2016 13:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи