Ето защо пирамидата на Маслоу не знае нищо за мотивацията

Мария
Написана от Мария февруари 27, 2016 03:55

Ето защо пирамидата на Маслоу не знае нищо за мотивацията

Акценти:

  • Висша цел - придаване
  • Компетентност - потребност
  • Ежедневни проблеми - възможности

Свързани:

В някакъв момент от своята кариера повечето ръководители съзнателно или несъзнателно свикват да изграждат системата си на стимулиране в съответствие с пирамидата на Маслоу.

Това е най-известната в света теория за мотивация – първоначално хората се стремят към удовлетворяването на базовите си потребности, като нуждата от храна, вода, покрив над главата и безопасност.

Едва след това преминават на следващата степен на пирамидата и стимул за тях се превръща самореализацията.

Няма нищо неморално в това да се помага на хората да удовлетворяват потребностите си от най-долното ниво на пирамидата на Маслоу.

Подобряването на условията на труда и засилване на чувството за безопасност са съвършено правилните мерки. Грижата за това всеки да има постоянен достъп до храна и вода е просто хуманно.

Предоставянето на комфортни жилища на всички, за да се чувстват спокойно и да не се налага да се лутат в търсенето на квартири – също е добре.

Но всъщност хората запазват потребността си от най-висше ниво във всяка ситуация и във всяко състояние.

И макар пирамидата на Маслоу е изключително популярна, новите данни не я потвърждават.

Съвременните изследвания – особено на доктор Едуард Деси, стотици специалисти по теории на самоопределянето и хиляди проучвания – установяват съществуването на 3 психологически потребности.

И ако желаете да се възползвате да се възползвате от тези нови знания, а не да държите на старите представи за пирамидата, то се съсредоточете върху независимостта, контактите с други хора и компетентността.

Независимост – потребност на човека да прави избор, в увереността, че той постъпва така или иначе по собствена воля, че е сам – източник на всяко свое действие. За укрепване на независимостта:

1. Трябва да се посочват цели и срокове като необходима информация за постигане на успех, а не като лично изискване или форма отчетност;
2. Не е добре да се организират игри и състезания – почти никой не е умее да подменя външната причина за съревнованието – спечелване на награда или придобиването на по-висок статус, с по-съществен – изпълнение на важна задача;
3. Не оказвайте натиск – хората достигат пик на производителност, защото самите те го искат, а не защото някой ги е принудил, например началника или работодателя;

Социални контакти – потребност на всеки човек да се чувства загрижен за други хора, както и да усеща, че те изпитват съответните чувства към него, усещане за близост с другите хора и принос в някаква обща дейност.

В голяма степен това е задача на всеки ръководител на работен екип – да помогне на служителите да видят смисъла в работата. За укрепване на взаимоотношенията с околните:

1. Направете допустимо и желателно изследването на емоциите, свързани с работата. Питайте хората какви чувства ги кара да изпитват една или друга задача, и внимателно слушайте техните отговори. Не всяко поведение е допустимо
2. Не жалете време за развитие на човешките ценности и помогнете на хората си да съгласуват тези ценности и цели.
3. Придайте на ежедневната висша цел;

Компетентност – потребност ефективно да се решават ежедневни проблеми и използването на възможности за развитие на навиците, усещане за растеж и процъфтяване.

Ръководителите могат да вдъхновят в служителите си желанието да израстват и да се учат. За развитие на компетентността всеки ръководител трябва да предоставя на служителите си ресурси за обучение.

Ето защо пирамидата на Маслоу не знае нищо за мотивацията
4.4 (88.97%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 27, 2016 03:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи