Ето защо планирането може да ви докара тежка депресия

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 17:11

Ето защо планирането може да ви докара тежка депресия

Акценти:

  • Импровизация - необходимост
  • Наблюдение - придвижване
  • Маршрут - планиране п

Свързани:

Защо планирането на деня може да ни докара тежка депресия?

Твърде щателното планиране на деня може да стане причина за депресия, установили американски учени. Как правилно да си правите планове и как го правят орангутаните и сестрите Олсън?

Тоалетна по разписание

Във филма „Мигновенията на Ню Йорк“ се разказва за две сестри близначки, чиито роли се изпълняват от известните Мери Кейт и Алшли Олсън.

Една от сестрите е перфекционистка, която чинно си прави планове за деня и нито за минута не се разделя със своя ежедневник.

„О боже, обозначила си дори кога да ходиш до тоалетна“ – скляпала от изненада нейната не толкова точна и отговорна близначка.

Сега учени от Вашингтон установиха, че съвестното планиране е причина за разваляне на настроението и загуба на ентусиазъм.

„Идеята да проуча въпроса за планирането ми дойде, когато отидох на почивка в Турция и се притеснявах, че няма да мога да се срещна с всичките ми приятели и да видя най-интересните забележителности “ – разказва специалистът в областта на маркетинга Сейлин Малкович, един от водещите автори на изследването.

Тогава той подробно си разписал, какво и по кое време ще прави, когато е на почивка.

Но скоро, за собствена изненада, започнал да чувства вълнение и тревога, а също и престанал да желае да прави това, което било разписано в ежедневника му.

Според специалистът по маркетинг хората, които всяка вечер разписват, какво именно ще правят утре, чувстват угризения на съвестта за всяко отклонение от своето разписание, а това лесно може да стане причина за лошо настроение и дори за депресия.

Защо ни е необходима импровизация?

В хода на проучването учените установили, че никога не трябва от по-рано да разписваме времето за развлечения. Според авторите детайлно планираният отдих се превръща в работа, и човек не може да изпита никаква радост.

Освен това експертите установили, че любителите на ежедневниците много рядко успяват да реализират всички свои разписани планове.

А пък хората, които планират всяка минута от деня си, често изпадат в депресии, не желаят да общуват с роднини и близки, чувстват се зле и са раздразнителни.

Това до голяма степен е свързано с това, че детайлното дневно разписание не оставя място за спонтанност, вдъхновение и творчески потенциал.

Въпреки това учените не твърдят, че изготвянето на планове е вреден навик, от който е добре да се избавим. Според тях понякога разписанието на деня е от полза, но все пак не бива да се прекалява, като разписваме задачите си твърде подробно.

Не пишете, че отидете да пиете кафе в 3 часа следобед, по-добре си запишете, че ще насладите на напитката следобед. И не забравяйте, че нито един човек не може да получи удоволствие от живота без импровизация.

Как орангутаните планират своя маршрут?

Планирането на деня не е свойство, присъщо само за човека.

Така например, изследователи от Института и музея по антропология към университета на Цюрих установили, че орангутаните умеят предварително да определят маршрута за придвижване на семейната си група.

С цел да докажат тази хипотеза учените започнали наблюдение на няколко мъжки и други членове на групата на орангутаните.

Част от учените следвали по целия маршрут на придвижване маймуните, като съставили карта, на която мъжките се спирали да привикват с крясъци роднините си.

Ето защо планирането може да ви докара тежка депресия
4.5 (90.16%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 17:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи