Ето защо тефлоновите тигани са страшно вредни за здравето

Мария
Написана от Мария юни 23, 2016 22:01

Ето защо тефлоновите тигани са страшно вредни за здравето

И 2 безопасни алтернативи.

Използвате ли често тигани с модерни покрития срещу прегаряне? Ако е така, с тази статия предупреждаваме.
Тези съдове за приготвяне на храна могат да нанесат сериозна вреда на здравето ви.

С групата с най-висок риск са хората, които използват само тях за готвене.

Проблемът е в това, че всяко нагряване на тефлона предизвиква разпад на опасни съединения, като се отделят и токсични вещества. които впоследствие попадат в храната.

И такава доза може да бъде достатъчно, за да убие домашните любимци, а при човека да предизвика състояние, сходно със симптомите на грипа.

Има някои данни, които обаче не са потвърдени, по-скоро са откъслечни, че навикът да се използват тефлонови тигани може да предизвика рак, повишено ниво на холестерола в кръвта, заболявания на щитовидната жлеза и дори проблеми с фертилността.

Като цяло здравните рискове са твърде много, че да се примиряваме с тях.

Но какво може да се направи?

Препоръчително е използването на безопасни съдове за приготвяне на храна – чугунени или керамични.

1. Чугун

Тиган от такъв материал може да е вашето решение, макар че чугунените съдове са твърде тежки, но са на практика вечни.

Дори ако повърхността на чугунения тиган се покрие с ръжда, може да се премахне, и отново да започне да се използва без опасност за здравето.

Така че от гледна точка на практичността чугунът няма алтернатива.

• Може да се използва като пещ

Ако трябва да използвате фурната, но не искате след това да я миете, можете просто да сложите в нея чугунения тиган. Практично, удобно и бързо.

• Абсолютно безопасно

Металните съдове са №1 от гледна точка на безопасността. Всеки, който говори, че това не е така, или лъже, или просто не знае нищо за това.

• Можете да миете чугунения тиган толкова често, колкото смятате за нужно

Едно от най-разпространените заблуждения за чугуна е, че не трябва да се мие с вода и сапун. Но това е пълна глупост. Можете да миете чугуна, колкото искате. И никаква груба гъба няма да го увреди.

2. Керамика

Ако поради някакви причини ненавиждате металната съдове, опитайте керамика. Много по-добра е от най-модерните синтетични съединения.

Ето и доказателствата.

• Керамиката има и покритие против прегаряне

На чугунения тиган може и нещо да изгори, но на керамичния това няма да се случи. Свойствата на покритието против прегаряне са идентични на тези с тефлон. Във всеки случай, ако добавяйте на повърхността за печене малко краве масло.

• Равномерно нагряване на цялата повърхност

За какво да купувате тефлонови тигани, ако повърхността на керамиката се нагрява по същия равномерен начин, както на тефлона.

• Много лесно се мие

За разлика от чугунените тигани, керамичните се мият много лесно. На тяхната повърхност нищо не залепва, почти никога не се налага предварително да бъдат киснати.

• Никакви драскотини по незалепващото покритие

Всички знаят, че ако тефлоновата повърхност се надраска, например с вилица, тя губи свойствата си. С керамичните тигани и като цяло съдове няма такава опасност.

За съжаление, и керамичните съдове имат своите недостатъци – цена, чупливост, а са и доста тежки, макар и не толкова, колкото чугуна.

Но предимствата що се отнася до безопасността за здравето определено са повече, особено ако имате малки деца.

Мария
Написана от Мария юни 23, 2016 22:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи