Ето защо трябва да изпратим всички мъже на изследвания

Мария
Написана от Мария май 30, 2016 23:47

Ето защо трябва да изпратим всички мъже на изследвания

Акценти:

  • Изследвания - генетика
  • Мутации - придобити
  • У-хромозоми - загуби

Свързани:

Мъжете могат да живеят също толкова дълго, колкото и жените. Но това не се случва, заради загуба на кръвни клетки с У-хромозома.

Как с помощта на изследване на кръвта може да се предскаже риска от развитие на рак и на болестта на Алцхаймер, а също и как да се възстановят загубените хромозоми?

По целия свят жените живеят с по няколко години повече от мъжете. Учените отдавна се опитват да намерят обяснение на този феномен, но засега няма напредък с хипотезите и предположенията.

Например, според докторът на медицинските науки и президент на сдружението на специалисти по доказателствена медицина, продължителността на живота на жените е по-голяма, поради 2 причини:

Първо, най-вероятно хормоните на дамите ги пазят от болести, второ, за жените не е характерно толкова саморазрушително и агресивно поведение, както при мъжете.

Но сега екип от шведски учени от Упсалския университет провели изследване и установили, че животът на мъжете съществено намалява, вследствие на загуба на У-хромозома в някои кръвни клетки.

В шведското изследване взели участие 3200 мъже на възраст от 37 до 96 години.

С помощта на кръвно изследване било установено, че У-хромозомата, която отговаря за определяне на мъжкия пол на организма, а също и за нормалното формиране на сперматозоидите отсъства в клетките на 17% от доброволците.

Забележителен е фактът, че загубата на У-хромозомата били забелязана при мъже в по-старческа възраст, коментират изследователи.

Освен това учените определили, че мъжете с липсваща полова хромозома са изложени на риск в по-голяма степен да станат жертва на болестта на Алцхаймер.

Според авторите на изследването това е свързано с факта, че У-хромозомата губят лимфоцитите, които осигуряват нормалното функциониране на имунната система.

А както знаем една от основните ѝ функции е да търси и унищожава клетки с патологични изменения, например ракови клетки или пък клетки на главния мозък, на които се натрупва бета-амилоид.

Но не може да се каже, че мъжът с липсваща У-хромозома задължително ще заболее от Алцхаймер.

В тяхното изследване участвал 90-годишен доброволец без нито една У-хромозома в кръвта, но без какъвто и да било намек за заболяване.

Но въпреки това авторите предполагат, че отсъстващата хромозома може да се разглежда като биомаркер – биологичен признак, свидетелстващ за възможен риск, на който са изложени мъжете.

Именно затова и учените смятат, че във всяка държава мъжете трябва редовно да дават кръв, за да разберат дали са в рисковата група или не.

По-рано същият екип учени установили, че за загубата на У-хромозомата способства не само напредналата възраст, но и наличието на вредни навици, и по-точно на повишен риск са изложени заклетите пушачи. Възможно е именно затова и те по-често да заболяват от рак.

Интересен факт, който изследователите забелязали е, че при мъжете оставили цигарите У-хромозомите могат да се възстановяват.

В бъдеще шведските учени планират да проучат как са свързани загубата на У-хромозомите и рискът от възникване на деменция, а също и да установят от какви форми на рак най-често страдат мъжете, загубили своята полова хромозома.

Днес генетичните изследвания основно са фокусирани върху наследствените мутации, но трябва да се обръща внимание и на тези, които придобиваме през живота си.

Като изучаваме придобитите мутации, разбираме как да предотвратим появата на рак и на болестта на Алцхаймер.

Ето защо трябва да изпратим всички мъже на изследвания
4.5 (90%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 30, 2016 23:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи