Ето защо тялото ни започва да старее на 20-25 години

Мария
Написана от Мария май 31, 2016 19:44

Ето защо тялото ни започва да старее на 20-25 години

Акценти:

  • Тимус - затихване
  • Малка победа - продължителност на живота
  • Заболявания - възникващи

Свързани:

Как старее човешкият организъм?

Защо хората започват да остаряват на 20-25 години, на каква възраст организмът губи способност да се справя с новите заболявания, а също и какви успехи учените са постигнали в борбата със старостта.

Старостта не е толкова далеч

С напредването на възрастта признаците на старостта се проявяват все по-силно – костите стават по-крехки, намалява се тонуса на мускулите, появява се бяла коса, ефективността на сърдечно-съдовата система намалява, в имунната система по-трудно се образуват антитела, болести ни се лепват по-често, а излекуването им е по-трудно, паметта започва да ни изневерява и се нарушава дейността на нервната система.

Същевременно няма единна теория за появата на причините и последствията от старостта днес няма. Освен това старостта не се смята за болест.

Има доказателства, че старостта е тясно свързана с периода преди пубертета – състоянието на организма преди достигането на репродуктивната възраст.

Ако представител на определен вид расте и се развива бързо, то и продължителността на живота му няма да бъде голяма. Но ако стане ясно, как именно се регулира скоростта на развитие на организма, то и ще се появи възможност да се повлияе и на процесите на стареенето, предполагат учените.

Например, човек може да доживее до 100 години, а възрастта на макаците е ограничена до 30 години, макар че преди 30 милиона години хората и макаците са били един и същ вид.

В какво се крие причината за тези големи различия в продължителността на живота на различните видове, на учените досега не е ясно.

Изобщо процесът на стареенето е обусловен от много фактори, чието действие се натрупва през целия живот и води до повишена уязвимост на организма.

Учените невинаги успяват еднозначно да проследят причинно-следствената връзка между старостта и болестта или обратното, но в едно са единодушни – борбата със старостта трябва да се води по всички фронтове.

„Фабрика за левкоцити“

Организмът започва да старее на 20-25 години. В тази възраст започваме по-често да боледуваме, а лечението става доста по-трудно.

Препятствие по пътя на болестите е имунитетът, чиято основна функция е разпознаване и унищожаване на „чуждите“ клетки сред „своите“.

Имунните клетки – лимфоцитите попадат от костния мозък в тимусната жлеза. Тези клетки умеят да се борят с инфекциозните микроорганизми, вирусите и другите чужди елементи.

Те в голямо количество редовно попадат в кръвта и патрулират по кръвоносните магистрали.

Проблемът е в това, че тимусната жлеза се развива само до периода на пубертета, тоест до около 20-тата година, след като настъпва процесът на нейната деградация.

Лимфоцити се образуват все по-малко, нивото на защита на организма силно намалява.

Към 40-тата година организмът още може да се бори с известните му заболявания, но срещу новите, тепърва възникващи патологии става наистина безсилен. Затова и с напредването на възрастта хората започват и да боледуват по-често.

Изсъхването на тимуса – това е програмиран от еволюцията процес или резултат от натрупване на грешки? По-скоро първото, отколкото второто. Но учените все още работят над този проблем.

Например, било е наблюдавано, че измененията само в един ген на кръглия червей нематод C. Еlegans и води до увеличаване на продължителността на живота му с 2 пъти. Човек има доста по-сложна организация от червея, но това трябва да се счита за малка победа.

Ето защо тялото ни започва да старее на 20-25 години
4.6 (91.76%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 31, 2016 19:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи