Ето защо воденето на дневник е страшно полезно за здравето

Мария
Написана от Мария април 3, 2016 15:13

Ето защо воденето на дневник е страшно полезно за здравето

Акценти:

  • Оправдан лимит - установяване
  • Подходящ инструмент - писане на ръка
  • Лист и химикал - използване

Свързани:

Воденето на дневник може значително да подобри здравословното ви състояние – нормализира се сънят и кръвното налягане, започва по-добре да функционира имунната система, дори раните заздравяват по-бързо.

И ако отдавна желаете да започнете да си водите личен дневник, но не сте знаели откъде да започнете, в тази статия ще намерите 3 полезни препоръки.

Писателят и журналист на свободна практика Майкъл Гротхаус си води дневник от много години, и по-точно от 20. Когато обаче каже на хората, че си води дневник те започват да си мислят, че това са някакви бележки, свързани с работата. Други си представят юношеският вариант – Скъпо дневниче, сега се чувствам… И всички останало.

Когато започвал да си води дневник, първата страница била истинско мъчение. Но днес това е едно от любимите му занимания за деня – когато си записва мислите, той се чувства по-добре физически и морално.

Изненадващото е, че подобряването на здравословното състояние при воденето на дневник – това не е просто психосоматика. Тази дейност действително подобрява здравето на тези, които я практикуват.

Според доктор Джеймс Пеннебайкър, психолог и водещ експерт в областта на експресивното писмо, воденето на дневник способства за укрепването на имунните клетки, Т-лимфоцитите.

Благодарение на това се подобрява настроението, повишава се социалната активност. Също се проявява благотворното влияние на качеството на близките отношения.

Повечето от изследванията на експресивното писмо се провеждат с измерването на показателите на физическото здраве, което позволява проследяване на измененията.

В резултат на многобройните научни изследвания станало известно, че благодарение на воденето на дневник започва по-добре да функционира имунната система, нормализира се кръвното налягане, сънят се подобрява, понижава се стресът.

След няколко месеца водене на дневник хората по-рядко се обръщат към лекари.

В други изследвания било установено, че тази дейност способства за по-бързо заздравяване на раните и за по-голяма подвижност на хората, страдащи от артрит. И този списък може да бъде продължен.

Какво всъщност обаче представлява воденето на дневник? Това е обединение на лична отчетност, основана на фактите, с изследване на вътрешните преживявания, понякога ирационални, но винаги важни.

Понякога Майкъл със седмици прави записи всеки ден, но понякога и по цял месец не пише и по една дума.

Смисълът от водене на дневник не е само човек да си подреди мислите, тъй като може просто добре да ги обмисли, и това също ще има определени предимства. При воденето на дневник именно актът на записване е с най-голям резултат.

Когато правите записи, работи лявото, рационалното полукълбо на вашия мозък. Докато то е заето, дясното може да прави това, което му се получава най-добре – да създава, да предсказва и да чувства.

Воденето на дневник снема всички психологически блокажи и позволява използването на всички възможности на нашия мозък, за да разбираме по-добре себе си и света около нас.

1. Използвайте лист и химикал

Съвременният свят са клавиатурите и сензорните екрани. Но когато става въпрос за воденето дневник, най-много предимства имат листа и химикала.

2. Ако не ви харесва да пишете на ръка, намерете подходящият инструмент

Възможно е да опитате да пишете на ръка, вие ще разберете, че този вариант не е подходящ за вас. В това няма нищо страшно.

3. Установете си оправдан лимит

По-рано хората са си поставяли ограничение на количеството на написаното, например по 3 страници на ден.

Ето защо воденето на дневник е страшно полезно за здравето
4.5 (89.82%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 3, 2016 15:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи