Ето защо вярваме, че сме създадени един за друг

Мария
Написана от Мария август 1, 2016 23:31

Ето защо вярваме, че сме създадени един за друг

Акценти:

  • Заблуда - връзка
  • Общност - функционална
  • Партньори - интерес

Свързани:

„Създадени сме един за друг“, „кой за кого да се омъжи/ожени се решава на небето“.

Тази илюзия е необходима, тя придава на отношенията значителност и дълбочина, смята семейният психотерапевт Робърт Нойбургер, който освен това е психоаналитик, клиничен психолог, вицепрезидент на Френската асоциация за семейна психотерапия.

Всичко започва с мита, че срещата не е случайна, а е предначертана от съдбата?

Изненадващо е, но човек е романтичен, с лекота създава това, което се нарича заблуда за предназначението. Всички ние търсим символични съвпадения, доказващи, че нашата среща е била предназначена.

Постфактум виждаме в това ръката на съдбата. Това е необходима измислица, която придава дълбок смисъл на съществуването на двойката. Там се намираме във властта на магическото мислене, в сферата на ирационалното и поетичното. Вярваме в този мит, който не осъзнаваме като такъв, в противен случай бихме престанали да вярваме в него.

Могат ли да се дадат обаче примери?

„Изненадващото е, че в детството двамата сме се разхождали в един парк и не сме се познавали един друг!“ Или: „Двамата обичаме джаз, филмите за Джеймс Бонд и военни мемоари“.

И най-необичайното – „Разбрахме, че сме създадени един за друг, когато се изясни, че между нас няма нищо общо“. Символичен смисъл може да се види, дори и в това.

Но в това няма никаква магия.
Ето именно, заблудата често възниква от най-малките детайли. Образецът, по който се изгражда този мит, това е историята на Тристан и Изолда, които изпили любовната напитка, която не била за тях.

В нашия живот този прототип може да се въплъти, например така – „Странно, но нямаше да идвам тази вечер, но нещо ме накара в последния момент да дойда. Аз знаех, че ще те срещна, това е съдба“.

Ако един от двамата беше дошъл 5 минути по-рано или по-късно, те никога не биха се запознали. Всъщност те щяха да намерят други партньори, просто защото не знаят за това.

Митът за възвеличаване на срещата, я превръща в чудо

Без тази заблуда двойката не може?

Митът за възвеличаване на срещата, наистина я прави в нещо наистина необичайно. Това е първият стълб на общата вяра на партньорите, когато отношения едва се възстановяват.

Ако от самото начало този основополагащ мит не възникне – например, ако двамата са станали двойка само защото жената е забременяла, или когато единият от двамата изобщо не може да избере измежду няколко претендента, двойката се превръща във функционална общност от двама души.

С времето митът за съдбата избледнява, като последната се превръща във все по-малко важна?
Съвсем не. Заблудата остава крайъгълен камък във връзката.

Обикновено с времето партньорите се досещат, че в техен интерес да продължат и по-нататък да вярват в този ключов момент от техния живот, когато са избирали един друг – или са били избрани от съдбата.

Ако тук се установи измама, например, той ви е уверявал, че е запленен от Граф Монте Кристо, за да ви очарова, а всъщност едва се е насилил да прочете 1 страница от нея, то това е сериозен удар.

Покушението върху тази заблуда е опасно с това, че подрива основите на общата вяра в двойката. Затова е най-добре да се акцентира само върху положителните моменти от началото на познанството.

Ето защо вярваме, че сме създадени един за друг
4.5 (90.63%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 1, 2016 23:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи