Ето защо яденето на насекоми е страшно полезно за здравето

Мария
Написана от Мария юни 23, 2016 12:58

Ето защо яденето на насекоми е страшно полезно за здравето

Акценти:

  • Фрагменти - насекоми
  • Затлъстяване - ентомофагия
  • Риск - инфекциозни болести

Свързани:

Гладни ли сте? Какво ще кажете за пикантни скакалци с гарнитура от биволски червеи?

Вероятно ще си помислите в какво ли ужасяващо може да се превърне тази храна в стомаха ви, но всъщност насекоми се ядат в доста части на света, и до голяма степен това се дължи на факта, че са доста хранителни.

Около 2 милиарда души по цял свят хапват от време на време насекоми.

Според доклад на Организацията за прехрана и земеделие – ФАО насекомите са част от традиционния хранителен режим на над 2 милиарда души, като яденето на насекоми се нарича ентомофагия.

Бръмбарите са най-често консумираните насекоми, следвани от гъсеници, пчели, оси, мравки, скакалци, и щурци. Общо повече от 1900 вида насекоми се смятат за годни за консумация.

Макар че на изток насекомите са предпочитан деликатес, в западния свят изглежда, че не успяват да угодят на вкуса на европейци и американци. Проучване от миналата година показва, че 72% от американците не са склонни да ядат насекоми.

Според доклада на ФАО в по-голямата част от западните страни на насекомите се гледа с отвращение и яденето им се свързва с твърде примитивен хранителен навик.

Ако попадате в тази категория, четете нататък, тъй като информацията за вероятните ползи за здравето от консумацията на насекоми, може да ви накара да промените мнението си.

Консумирането на насекоми може да помогне в борбата със затлъстяването

Насекомите са с много висока хранителна стойност, по-голямата част са богати на белтъчини, полезни мазнини, желязо и калций, и с ниско съдържание на въглехидрати.

Авторите на доклада на ФАО твърдят, че насекомите са точно толкова питателни, колкото и говеждото месо.
Например, 100 грама щурци съдържат около 121 калории, 12.9 грама белтъчини, 5.5 грама мазнини и 5.1 грама въглехидрати.

Докато същото количество говеждо е с повече протеини – около 23.5 грама, но и с много повече мазнини – около 21.2 грама.

Ниското съдържание на мазнини в насекомите накара учените да предполагат, че ентомофагията може да бъде ефективен начин за борба със затлъстяването и свързаните с него заболявания.

През 2014-та година британска медия описа случай на човек, който преминал от стандартен английски хранителен режим, след като веднъж му объркали печени фъстъци с печени щурци, той твърди, че яденето на насекоми му помогнало да свали килограми.

Може би ядете насекоми, но просто не подозирате

Ако все още не сте готови да започнете да ядете насекоми, най-вероятно няма да ви хареса това, което ще ви кажем сега – най-вероятно си хапвате най-редовно такива твари, но не знаете.

Ръководството на FDA за качеството на храните показва, че изобщо не е лошо да хапваме храна, в която има малко остатъци от насекоми.

В ръководството на държавната институция, осъществяващата надзора за качеството на хранителните продукти, се посочва, че е напълно приемливо в 100 грама шоколад да се съдържат до 60 фрагмента от насекоми, но на 6 проби, докато във фъстъченото масло може да има до 30 остатъци от насекоми на 100 грама.

Изследователите отбелязват, че хапването на насекоми е по-малко вредно от яденето на месо, като и съществува по-малък риск от заразяването с опасни инфекциозни болести, отколкото от добитъка, от който се добива месото. Но е препоръчително насекомите да се готвят, преди да бъдат консумирани.

Ето защо яденето на насекоми е страшно полезно за здравето
4.6 (91.55%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 23, 2016 12:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи