Еуфория от колбаси – защо е опасна нитритната сол

Мария
Написана от Мария юли 19, 2018 12:03

Еуфория от колбаси – защо е опасна нитритната сол

Акценти:

  • Пристъпи - маниакални
  • Нитритна сол - опасност
  • Колбаси - еуфория

Свързани:

Според учените колбасите и веяното месо водят до мании.

Нитритната сол в месото може да доведе до маниакални пристъпи.

Първо, този ефект бива забелязан при хората, след това се потвърждава и върху мишки.

Механизмът на влияние на солта върху психичното състояние досега не е напълно изяснен, но изследователите свързват случващото с изменения в състава на чревната микрофлора.

Колбасите, надениците и веяното месо предизвикват маниакални пристъпи

Сред най-честите симптоми са психическа и двигателна възбуда, повишено настроение или еуфория и безсъние.

Учени от университета Джон Хопкинс анализирали повече от 1000 случаи на хиперактивност, безсъние, еуфория при хора с психични разстройства и без тях.

Оказва се, че сблъскали се с тези състояния средно 3 пъти често ядат бекон, колбаси и други месни продукти.

При приготвянето им се използва нитритна сол – смес от трапезна сол с малко количество натриев нитрит.

Нитритната сол се използва за съхранение на доста големи парчета месо в марина, или посипани със суха сол, а също и при производство на колбаси и наденици.

Подобно съхранение е необходимо не само за да се осоли месото отвътре, но също и да стане по-вкусно. Нитритът удължава срока на съхранение на месните продукти.

Осоленото с нитритна сол след приготвяне запазва своя розов или червен цвят. Причината е, че нитритът свързва миоглобина и не се разпада под действието на температурата.

Нитритът е по-добър консервант от обикновената сол

Ефективен е срещу редица патогенни бактерии.

И най-важното потиска развитието на ботулина, който при попадане в организма предизвиква ботулизъм.

Първо учените се интересували дали инфекциите влияят на състоянието на психиката, с които може да бъде заразено месото.

Но вниманието на изследователите привлекли пристъпите на мания, които невинаги могат да се обяснят с психични разстройства.

За мания са характерни еуфорията, повдигане на настроението, което продължава с месеци и се сменя с депресивен епизод.

Това състояние е характерно също и за шизоафективното разстройство.

Маниите водят до рисково поведение, влияят на мисленето и страдащите от тях е възможно да се озоват в болница.

Оказва се, че хората с мании 3-3.5 пъти по-често си похапвали месни продукти, които съдържат нитритна сол.

За установяване на факта, че проблемът е именно в солта, а не в други съставки, помагат експерименти върху мишки.

В рамките на експеримент половината от мишките получавали суха храна, останалите освен нея получавали и парченце веяно говеждо с нитритна сол.

Спрямо размерите на човешкото тяло, мишките похапвали количество месо, което се равнява на 1 наденица.

Само след 2 седмици при мишките, на които давали говеждо, се развили симптоми на хиперактивност и безсъние.

Впоследствие изследователите използвали проби от говеждо, приготвено без нитритна сол.

Мишките, на които давали такова месо, се държали по същия начин, както и тези от контролната група.

Но когато изследователите започнали да им дават месо с нитритна сол, при тях се развивали същите нарушения на поведението и съня, както и в първата група.

Учените направили още една проверка – сега мишките получавали обикновена храна и такава с нитритна сол.

И резултатът отново се повторил.

При постъпване на нитритна сол в организма при мишките се развивали същите симптоми, както и при хората от ядене на колбаси и наденици с такава сол.

Еуфория от колбаси – защо е опасна нитритната сол
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария юли 19, 2018 12:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи