Еволюция на медицинските ръкавици – от защита на кожата до диагностика на заболявания

Мария
Написана от Мария септември 26, 2018 11:10

Еволюция на медицинските ръкавици – от защита на кожата до диагностика на заболявания

Кожата на ръцете най-много от всички органи на тялото се подлага на негативното въздействие на факторите на външната среда.

Всякакви, дори и незначителни увреждания на нея са врата за инфекции, с които неизбежно контактуваме всеки ден.

Овлажняващи кремове, различни козметични процедури, спазване на нормален питеен режим, достатъчно количество витамини – А, В2, В7, В9, С, Е, Д и К, а също и поддържането на общото здраве помагат за запазване на кожата на ръцете млада и красива дълги години.

Не трябва да се забравя и за различните видове ръкавици, които предпазват дланите на ръцете от въздействието на агресивни фактори и прочие фактори, които неблагоприятно влияят на здравето на кожата и представляват опасност за организма като цяло.

Какви видове ръкавици съществуват и от какво предпазват здравето ни?

Медицински ръкавици като средство за защита от инфекции?

За начало, нека разгледаме какво са това медицински ръкавици. Колкото и да е странно, но понятието медицински ръкавици не се ограничава до изделията, които сме свикнали да виждаме на преглед при лекар.

Всъщност съществува огромен брой разновидности, предназначени за защита на медицинските работници и пациентите от взаимно инфектиране. Първата разлика на медицинските ръкавици се състои в материала, от които са направени. Така например, ръкавиците могат да бъдат:

 • Латексови;
 • Нитрилови;
 • Неопренови;
 • Симпренови;
 • Тактинолови;
 • От поливинилхлорид и др;

Най-разпространени са ръкавиците от натурален латекс. Тези ръкавици осигуряват висока тактилна чувствителност и комфорт при използване. Но в някои случаи могат да предизвикат различни кожни реакции.

Отличават се специални медицински ръкавици и по други параметри, и по-точно:

 • По форма – разграничават се универсални и анатомични ръкавици. Първите са еднакви за лявата и дясната ръка, вторите – точно обратното, имат различна форма.
 • По тип повърхност изделията могат да бъдат гладки или релефни. Последните са оптимални за надеждно захващане на миниатюрни медицински инструменти;
 • По наличие/липса на допълнителна обработка, която позволява облекчаване на процеса на сваляне и слагане на ръкавици. Така например, съществуват ръкавици с напудрена и ненапудрена повърхност, а също и такива, обработени със специална смазка.
 • По възможност за повторно използване медицинските ръкавици за еднократна и многократна употреба;
 • По степен на предварителна подготовка могат да бъдат стерилни и нестерилни;
 • По предназначение са за преглед и хирургични – последните се отличават с анатомична форма и са с доста дълъг маншет са надеждна фиксация за дланите. На практика за всяка медицинска сфера са предвидени отделни ръкавици.

Например, в ортопедията се използват ръкавици с максимална здравина, в офталмологията ръкавици с повишена чувствителност и т.н.

Само правилно подбраните ръкавици могат пълноценно да изпълняват своите функции

Но следва да се отбележи, че не осигуряват 100% защита от инфекции и увреждания. В зависимост от типа на извършваните манипулации честота на увреждане при използване на хирургични ръкавици варира от 5% до 40%.

Най-често в областта на големия и на връхчетата на другите пръсти. С цел намаляване на вероятността от заразяване,  след използване на медицински ръкавици миенето на ръцете е задължително.

Също не се препоръчва извършване на различни манипулации от служители, които имат каквито и да е рани или увреждания по ръцете.

Причината е, че вероятността от разпространение на инфекция или на няколко нараства значително. Необходимо е лекуване и заздравяване на раничките преди използване.

Еволюция на медицинските ръкавици – от защита на кожата до диагностика на заболявания
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 26, 2018 11:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи