Европейската агенция по лекарствата предупреждава – „Приемът на ибупрофен увеличава риска от сърдечен пристъп“

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 19:51

Европейската агенция по лекарствата предупреждава – „Приемът на ибупрофен увеличава риска от сърдечен пристъп“

Акценти:

  • ЕМА - предупреждение
  • Ибупрофен - безопасни дози
  • Дексипрофен - сърдечно-съдов риск

Свързани:

Комитетът по оценка на риска в областта на фармаконадзора на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ издаде предупреждение за повишаване на риска от сърдечно-съдови инциденти при пациентите, които приемат високи дози от противовъзпалителния препарат ибупрофен.

Комитетът започна своята проверка през 2014 година и към този момент е достигнал до заключението за наличие за малко увеличаване на риска от инфаркт на миокарда и инсулт при прием на ибупрофен в дози от 2400 мг на денонощие и повече.

Според експертите на комитета, степента на повишаване на риска е приблизително аналогична на наблюдаваната на фона на други нестероидни противовъзпалителни препарати / НСПВС/, такива като инхибиторите на циклооксигеназа-2 или диклофенак.

Дори от датско изследване се установи, че прилагането на инхибиторите на циклооксигеназа та/това са старите препарати като диклофенак, етодолак, мелоксинам и новите като целекоксиб и рофекоксиб /от втори тип увеличава риска от развитие на летален инсулт.

Датските учени проучили медицинските картони на 100 243 датчани, които били хоспитализирани по повод първия инсулт в техния живот в периода между 2004 и 2012 година.

Авторите на датското проучване се съсредоточили върху анализа на лекарствената анамнеза на такива пациенти и по-конкретно върху влиянието на ЦОК-2.

Резултатите от анализа показали, че пациентите, които продължително време или постоянно приемали ЦОГ-2 – тоест диклофенак, етодолак или изброените по-горе препарати, били с повишен риска от настъпване на смърт, в резултат на инсулт с 19%.

По-рано, през 2013-та година бяха публикувани данни, че препаратът за лечение на болки и възпаления диклофенак увеличава риска от сърдечно-съдови усложнения по данните от различните изследвания с между 38 и 63%.

През 2012 година до такова заключение стигнаха и експертите на ЕМА, които оправиха предупреждение за наличие на малко, но стабилно повишаване на риска от странични ефекти от страна на сърдечно-съдовата система на фона на сравнение на диклофената с другите НСПВС.

Сега комитетът препоръчва на лекарите да правят оценка на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания при пациентите преди започването на дългосрочна терапия с високи дози ибупрофен.

Като цяло, PRAC се придържа към позицията, че ползата от прилагането на това нестероидно противовъзпалително, включително и в големи дози, надвишава лекото увеличаване риска от сърдечно-съдови инциденти. Но лекарите следва да бъдат внимателни при назначаването на високи дози от препарата при отделните пациенти.

В текста на предупреждението се посочва: „Препоръчва се избягването на приема на големи дози ибупрофен /2400 мг на денонощие и повече/ “ от пациенти със сериозни фонови патологии на сърцето и на кръвообращението, такива като сърдечна недостатъчност, заболявания на сърдечния мускул и на органите на кръвообращението, както и от тези, които преди това са претърпели сърдечен удар или инсулт.

PRAC съобщава за липсата на признаци на повишаване риска при използване на дози от 1200 мг – най-често използвани на територията на Евросъюза дози ибупрофен, които се отпускат без рецепта. Препоръките на комитета също се отнасят и за дясновъртящия се изомер на ибупрофена – дексибупрофен, който е аналогичен на ибупрофена.

Под високи дози дексибупрофен се разбира такива от 1200 мг на денонощие и повече.

Следващата стъпка ще бъде проверка на препоръките на PRAC от Координационната група за взаимно признаване и децентрализирани процедури за лекарствени средства, предназначени за прилагане при хора CMDh, която впоследствие ще публикува официално финалната версия на документа.

Европейската агенция по лекарствата предупреждава – „Приемът на ибупрофен увеличава риска от сърдечен пристъп“
4.4 (87.94%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 19:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи