Ежедневно теглене при спазване на диета за отслабване – полезно или вредно

Мария
Написана от Мария юли 20, 2015 01:45

Ежедневно теглене при спазване на диета за отслабване – полезно или вредно

Акценти:

  • Отслабване - ежедневно теглене
  • Телесно тегло - задържане
  • Рестриктивен хранителен режим

Свързани:

Изследване неотдавна публикувано в Journal of Obesity показва, че ежедневното измерване на теглото на  тяло и въвеждане на ежедневен график с отбелязване на прогреса, който се постига с промяната на начина на живот, състоящ се в понижаване на телесната маса и на хранителния режим и което е не по-малко важно, този метод позволява продължително време да се задържи постигнатият резултат.

По причини, които авторите не успяват да обяснят, този метод е по-ефективен за мъже, отколкото за жени.

„Всичко, което ще ви е необходимо е кантар и електронна таблица на Ексел или дори лист хартия“ – обяснява един от съавторите на изследването, Дейвид Левицки, професор по диетология и психология в Корнелския университет, град Итака, щата Ню Йорк.

Специалистът в областта на храненето и психологията пояснява, че ежедневното измерване на теглото ни научи да разбираме взаимовръзката между потреблението на висококалорични продукти и покачването на телесната маса и затова ни въздейства дисциплиниращо.

В това двугодишно изследване участниците, които свалили килограми през първата година, успели да ги запазят и през втората.

Този резултат е много важен, тъй като според множество изследвания, около 40% от телесната маса, свалена по време на диета, бива възвърната в рамките на 1 година, а през следващите 5 години често телесната маса отново се възвръща към първоначалното ниво.

В своето изследване, професор Левицки и неговият колега Сarly Pacanowski, кандидат на науките в областта на диетологията, рандомизирали /рандомизиране означава разбъркване на случаен принцип или случайно съотнасяне на хора към определена група/ 162-ма пациенти с наднормено тегло на 2 групи – изследвана /групата на вмешателството/ и контролна.

Всички участници в изследването преминали през стартова образователна програма, където научили за научно-обоснованите стратегии за отслабване, включително и за методиката на контрол на теглото с помощта на подбор на собствен метод за отслабване – с цел създаване на някои неголеми изменения.

Към предложените леки изменения се отнасяли отказът от десерт няколко пъти седмично, използване на хранителни заместители на храна вместо хранене 3 пъти седмично и избягване на прием на храна между основните хранения през по-голямата част от времето.

След това членовете на контролната група получили инструкции и оборудване за ежедневен самоконтрол. Били им дадени типови везни и инструктирани да се теглят ежедневно, веднага след събуждане, а също и да отбелязват своето тегло в график, специално създадено от автори.

На участниците, от групата, спрямо които била прилагана тази условно казано терапия, им била поставена цел да свалят 1% от телесното си тегло по всякакви методи, които на тях им се струват за предпочитане и удобни.

Това означавало, че тези хора трябвало дневно да употребяват 150 калории по малко, отколкото обикновено, в рамките на 2 седмици.

След като участниците успели да се избавят от този 1% от телесната си маса и задържали този резултат за 10 дни – авторите на изследването им поставили нова цел, да отслабнат с още 1%.

По този начин за първата година участниците били длъжни да отслабнат с още 10% от началната си телесна маса.

Професор Левицки отбелязва, че всеки участник разработвал свой собствен начин за постигане на поставената му цел – известно намаляване на порцията на храната, преустановяване на приема на храна между основните хранения, пропускане на хранене и т.н.

Ежедневно теглене при спазване на диета за отслабване – полезно или вредно
4.5 (90.4%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 20, 2015 01:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи