Фалопия – билката на дълголетието и най-силният стимулатор на растежа на косата

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 18:54

Фалопия – билката на дълголетието и най-силният стимулатор на растежа на косата

Акценти:

  • Фалопия - стимулиране растежа на косата
  • Странични ефекти - корени от фалопия
  • Предозиране с билката на дълголетието

Свързани:

Фалопия/ Fallopia multiflora, Polygonum multiflorum/ е растение във вид на храст, отнасящо се към семейството Polygonaceae. Използва се като ценна билка в китайската народна медицина и е известна сред билкарите като „коренът на дълголетието“.

Позната е и със следните други названия He Shou wu, Chinese Knotweed – означаващи в превод „чернокосия господин Хе“ Произхожда от централната и южната част на Китай.

Използва се в традиционната и народна китайска медицина за лечение на хиперлипидемия, неврастения, раздвоени на личността, преждевременно побеляване на косата, обриви, дължащи се на заболяването на червен вятър, запек и т.н.

Полезни за здравето свойства

1. Предпазва черния дроб – хепатопротектор

При оценка от китайски учени на действието на водни екстракти на фалопия в съотношение 1 към 10 и съдържащите се в тях антиоксиданти е установено, че при индуцирано от въглероден тетрахлорид увреждане на черния дроб при мишки, че Fallopia multiflora може да бъде ефективна, тъй като спомага за намаляване на дегенеративните изменения в този орган чрез потискането до известна степен на липидната пероксидация.

Същият ефект се наблюдава и при възпалителния процес, развиващ се в резултат на увреждането на черния дроб.

2. Висок „лош“ холестерол – хиперлипидемия

Китайски изследователи са установили, че корените на Fallopia multiflora осигуряват задоволителен ефект при лечението на омазнен черен дроб. Този ефект е най-силно изразен, ако корените на фалопията не са преработени, а са в суров вид.

И затова екстрактите от растението могат да се използват при повишени нива на „лошия“ холестерол, замествайки стандартните статини, които имат редица странични ефекти, а от най-новите изследване се установява, че е много вероятно нежелани реакции от употребата на тези лекарствени средства да се проявяват в дългосрочен план.

3. Рак на черния дроб

Установено е, че водните екстракти както от корените на фалопия, така и от самото растение притежават свойството да предизвикват апоптоза на злокачествените клетки в черния дроб, ограничавайки по този начин растежа на туморната маса.

4. Стимулиране растежа на косата

Fallopia multiflora се използва традиционно в Източна Азия като средство за лечение на оплешивяване и на косопад.

Това свойство на билката е научно потвърдено, тъй като е установено, че екстракт от фалопия стимулира растежа на косата във фаза анаген.

Също така билката е изключително ефективна за лечение на заболявания с микотичен произход, тоест от гъбички, спомага за излекуването на язви и бавно зарастващи или трудно поддаващи се на лечение на рани.

Фалопията потиска растежа и размножаването на патогенните микроорганизми и е най-ефективна срещу тези, причиняващи туберкулоза и малария.

Действа подхранващо и стимулира естествените способности на съединителната тъкан да се възстановява.

Ценната билка е много добър източник на цинк и желязо и тяхното наличие обуславя и свойствата ѝ много силен антиоксидант.

Действа функционално стимулиращо на почти всички органи и системи в човешкия организъм, включително и на имунитета и затова може да се използва и като имуностимулатор.

Странични ефекти на Fallopia multiflora

1. Свръхдоза /над 15 грама дневно екстракт от корен на фалопия/е възможно да причини увреждане на черния дроб, като в много редки случаи е възможно развитието и на чернодробна недостатъчност. Предозирането също се манифестира и с алергични реакции и поява на обриви.
2. Билката е възможно да причини дразнене, а понякога и увреждане на стомашно-чревния тракт.
3. Фалопия е противопоказна за деца и за бременни жени, освен ако е предписана от лекуващия ги лекар.

Фалопия – билката на дълголетието и най-силният стимулатор на растежа на косата
4.5 (90.63%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 18:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи