Фалшиви лекарства срещу истински – как да не ги объркаме

Мария
Написана от Мария август 19, 2016 21:46

Фалшиви лекарства срещу истински – как да не ги объркаме

Акценти:

  • Агенция по лекарствата - информация
  • Фалшификат - истинско лекарство
  • Разпространие - печалби

Свързани:

„Докторе, пия си всичките си лекарства, но не се подобрявам. Какво се случва?“ – този въпрос често се задава от болните на лекуващия лекар по време на прегледи.

Каква е причината едно лекарство да не работи? Еднозначният отговор е изключително сложен. Ефективността на лекарствените средства, които приема пациентът за лечение на конкретно заболяване, зависи от различни параметри.

И един от тях е добросъвестността на фармацевтичната фирма, която го е пуснала на пазара. Колко е актуален проблемът с фалшивите лекарства у нас и как да отличим ефективното средство от недоброкачественият продукт?

Какво представляват фалшивите лекарства?

Терапевтичните средства могат да бъдат оригинални – произведени от съответната фирма за първи път, и дженерици – възпроизведени или копия на оригиналните.

Фалшивите лекарства нямат в своя състав вещества, които са указани на опаковката.

Те могат да се окажат обикновени таблетки, имащи в своята структура безобиден тебешир или глюкоза, но понякога в тях влизат високотоксични и опасни вещества, затова могат да нанесат вреда на здравето.

Фалшивите лекарства са световен проблем

Проблемът с продажбата на фалшиви лекарства е актуален не само у нас, а вълнува специалисти и лекари от всички държави по света.

Разпространението на такива препарати е на 3-то място по печалби след търговията с наркотици и оръжие.

По данни на американския център по лекарствата, оборотите от продажбата на такива медикаменти са около 75 милиарда долара годишно.

И тази огромна сума дава възможност на техните производители и разпространители да живеят луксозен живот, но за сметка на здравето на хората, които ги купуват.

Именно поради тази причина покупката на лекарства в страни като САЩ, Япония и в държавите от Западна Европа, не дава гаранция за тяхната безопасност – проблемът с фалшификатите сред медикаментите е обхванала целия свят.

Официалните данни от статистиката, каква част от всички лекарства на света са фалшификати, са нееднозначни. Причина е в това, че установяването на истината е доста сложно, и като се отчита, че майсторството на производителите на фалшификати нараства с всяка година, може смело да се твърди, че дори най-песимистичните прогнози са върхът на айсберга.

По данни на СЗО, около 12% от всички лекарства по света са фалшиви. В развиващите се държави със слаборазвита система на фармацевтичен надзор този процент е много по-висок и в някои африкански държави достига 80%.

Кои лекарства се фалшифицират най-много?

Производителите на фалшиви лекарства върви по пътя на най-малкото съпротивление и се фалшифицират тези лекарствени средства, които са най-търсените.

И за фирмите, които произвеждат фалшификати е по-изгодно, тези медикаменти да не са от най-евтините. Затова покупката на препарат на цена от няколко стотин лева не е гаранция, че ще се окаже истински, за разлика от лекарствата, които струват стотинки.

Как да отличим фалшификата от истинското лекарство?

За да бъдем уверени в качеството на лекарството и неговата ефективност, е необходимо да го изпратим на специална експертиза.

Разбира се, малко от купувачите правят това, да и лабораториите работят единствено с юридически лица, каквито обикновените купувачи не са.

Повечето от тях просто купуват препарата по лекарска препоръка и ще вярват на това, че е истински, уповавайки се само на собствения си късмет.

Но има начини, позволяващи да се намали риска от покупката на фалшиво лекарство, тъй като отговорността за собственото здраве и това на нашите деца единствено самите купувачи.

Изпълнителната агенция по лекарства на сайта си постоянно обновява информацията си за открити фалшиви лекарства.

Фалшиви лекарства срещу истински – как да не ги объркаме
4.4 (88.95%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 19, 2016 21:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи