Фаталната Кримска хеморагична треска се разпространява из Европа

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 12:11

Фаталната Кримска хеморагична треска се разпространява из Европа

Акценти:

  • Кримска треска - разпространение
  • Западна Европа - случаи
  • Заразяване - телесни течности

Свързани:

Случай на кърлежова треска, която убива до 30% от инфектираните, е регистриран в Западна Европа за първи път.

Досега в настоящата епидемия, регистрираните заразени са само 2, единият от които фатално – в Испания, но Европейският център за контрол и превенция на заболяванията – ЕЦКПЗ сега предупреждава пътници и туристи, както и работещите в здравеопазването и селското стопанство, да избягват контакт с кърлежи и потенциално заразени животни в цяла Западна Европа.

Най-рисковите групи що се отнася до възможната експозиция са животновъдите и ловците, които често влизат в контакт с животни, казват от центъра.

Ако смачкат кърлеж, опасният вирус може да проникне в кожата и оттам в кръвния поток.
Заболяването е известно като Кримска-Конго хеморагична треска – ККХТ и най-често се разпространява от вида кърлежи Хуалома, които живеят при добитъка в цяла Азия, Европа и Африка.

За щастие на животните, при тях рядко се появяват симптоми след инфектиране ККХТ вируса, но при хората е възможно вдигане на много висока температура, кървене от носа, повръщане и черни изпражнения. В рамките на около на 2 седмици, около 30% от разболелите се умират.

Към момента няма разработена ваксина срещу тази хеморагична треска, и макар да се разпространява обикновено чрез ухапване от кърлеж, възможно е и заразяване чрез телесни течности.

Вирусът, предизвикващ треската, често се хваща от работниците в кланици, които влизат в контакт с кръвта на животните, поради естеството на своята работа. От началото на тази година само в Пакистан са загинали 20 души от тази треска.

Заболяването е ендемично за нашия регион, тоест тук има природни огнища на вируса, но за първи път се регистрира в Западна Европа, като предходните случаи винаги са били привнасяни от другаде.

Добрата новина е, че вирусът е бил открит при животни в близост до испанската граница на Португалия през 2010, но не се е разпространил при хората, което предполага, че рискът не е твърде висок.

Този вирусът е от 2010-та година в тези области, но има само един докладван случай през последните 5 години, което означава, че е рядко явление.

Кърлежи от рода Хуаломма били открити в южната част на Франция и Испания, но хората рядко биват хапани и основните домакини в тези държави са костенурки, гущери, крави, магарета, зайци, лисици.

Но ниският риск не означава нулев такъв, и от ЕЦКПЗ съветват хората, пътуващи в Западна Европа, да носят дълги панталони и ризи, и репеленти, за да се предпазят от ухапване на кърлежи.

Вероятността от заразяване с вирусната инфекция ККХТ в Испания е ниска, въпреки това са възможни спорадични случаи.
От специфичния вид кърлежи, който разпространява хеморагичната треска, не са открити в САЩ и Великобритания, така че е малко вероятно заболяването да се разпространи из тези държави.

А колкото до нашата страна, България се води ендемична за това заболяване, но и тук вероятността от заразяване е ниска, макар че този вид кърлеж не се среща по нашите земи, а по на юг, като в Гърция и южните части на Турция.

От друга страна пък сезонът на кърлежите вече отминава, и настоящото захлаждане на времето съвсем ще намали тяхната активност и съответно опасността от ухапване и инфектиране стават равни на нула.

Фаталната Кримска хеморагична треска се разпространява из Европа
4.5 (89.11%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 12:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи