Фекални камъни – първи признаци, усложнения и последствия

Мария
Написана от Мария септември 17, 2016 20:45

Фекални камъни – първи признаци, усложнения и последствия

Акценти:

  • Увреждане - дебело черво
  • Фекални камъни - лечение
  • Инструменти - хирургични

Свързани:

Фекалните камъни са плътни образувания, формиращи се в редица случаи в дебелото черво от неговото съдържимо. Най-често възникват в напреднала и старческа възраст.

Предразполагащи фактори са продължителен застой на чревно съдържимо, обусловен от нарушаване на дебелото черво при паркинсонизъм, вродени негови аномалии като мегаколон, болест на Гиршпрунг, допълнителни контури.

Причини за фекални камъни

Възникват в напреднала и старческа възраст.

Най-важният фактор, способстващ за образуването на такива камъни от уплътнено съдържимо, е интензивната абсорбция на вода, забавено придвижване на съдържимото и формиране на фекални маси.

Съдържимото на тънкото черво, постъпващо от стомаха, течно, и неговият пасаж по червата се осъществява доста бързо.

Понякога камъкът дълго време тясно, прилягащ към лигавицата на стената на дебелото черво, се прилепва към нея, което способства за неговата фиксация на това място.

Симптоми на фекални камъни

Възможни са спастична болка в корема, понякога издуване на стената на червата, което може да стане причина за чревно кръвотечение. Фекалните камъни с голям размер могат да предизвикат чревна непроходимост.

Протичането на процеса в определен период от време – понякога доста дълъг, е безсимптомно или с минимални симптоми, в други случаи пък сравнително рано възникват усложнения.

Усложнения и последствия

Едно от основните усложнения е възникването на обтурационна – частична или пълна чревна непроходимост. Обикновено в развитието на това усложнение известна роля играе спастичния компонент.

В литературата са описани 6 редки случая на чревна непроходимост при прием на големи дози неразтворимо подобни на гел антацидни препарати.

Чревните кръвотечения са обусловени от образуването на декубитални рани и издувания на чревната стена в мястото на прилягането и постоянното притискане на чревния камък.

В редки случаи при продължително съществуване на камъка и възпалителни изменения заедно с неговото прилягане с времето се формира стенозиране на червото.

Диагностика на фекалните камъни

Често е трудна. Големите камъни, особено в дебелото черво могат да се определят с метода на методическа дълбока палпация.

Като уплътнението по хода на дебелото черво, особено при хората страдащи от спастичен запек, се открива често при палпаторно изследване.

При установяване при болния при палпация на корема на постоянно ограничено уплътнение или откриване на „дефект на напълването“ по време на рентгеновото изследване на червата първо следва да се мисли за злокачествени тумори на червата.

Ако пък това образувание се локализира в дебелото черво – за рак, въпреки че злокачественото увреждане на дебелото черво се среща по-често.

Редица допълнителни симптоми са непосилна болка, понижаване на апетита, различни степени на отслабване, предимно напреднала възраст на болните, ускорение на СОЕ – също позволява да се предположи туморно увреждане на дебелото черво, макар и анормалното изменение на показател да е възможно да се дължи на напълно различни други причини.

Допълнителни изследвания дават възможност да се уточни диагнозата – обзорна рентгенография на корема и ехография позволяват да се открият конкременти, съдържащи калциеви соли.

При локализация на образуванието в дебелото черво правилната диагноза може да се постави при ректоромано- или колоноскопия.

Лечение на фекални камъни

Ако диагноза е поставена, се назначават слабителни средства, но се налага хоспитализация и сифонови клизми – при камъни на дебелото черво.

Ако камъкът се е спуснал направо в правото черво, може да се отстрани с пръст по време на изследването или при необходимост с помощта на хирургични инструменти.

Фекални камъни – първи признаци, усложнения и последствия
4.5 (89.6%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 17, 2016 20:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи