Фиброза на панкреаса – симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария ноември 5, 2018 20:27

Фиброза на панкреаса – симптоми и лечение

Акценти:

  • Реакция - фиброза
  • Активация - първична
  • Бикарбонати - храносмилане

Свързани:

Фиброза на панкреаса – това е доста често срещано заболяване, което е като усложнение на хронично протичащ възпалителен процес в този орган.

Неговата същност се състои в това, че здравата функционираща жлеза се замества от съединителнотъканни огнища. А това води до прогресиращо потискане на синтеза на панкреатични ензими.

Опасността от това състояние се заключава в това, че възникващите изменения са с необратим характер

Но при строго спазване на всички препоръки успява да се постигне съществено забавяне на протичащите процеси. В противен случай не е възможно избягване на различни усложнения.

В последните години броят на случаите на това заболяване значително нарасна. Това е пряко свързано с факта, че ежегодно все повече хора постъпват на лечение по повод остър или хроничен панкреатит.

Според статистиката, приблизително 40% от хората, страдащи от панкретит впоследствие се сблъскват с фиброза.

Проведени са множество изследвания, което позволява да се установи, че ако системно употребява алкохол, след около 15 години неговата задстомашна жлеза ще се състои на практика напълно от фиброзна тъкан.

В този случай вероятността от последващ летален изход е много висока.

В основата на развитието на фиброзата е хронично възпаление

Установено е, че специфичните огнища в паренхима се формират именно в периоди на обостряне. Колкото по-дълго протича хроничният панкреатит, толкова повече ще са такива огнища.

Изхождайки от казаното по-горе, можем да направим извод, че основният предразполагащ фактор за възникването на това заболяване е на първо място алкохолът.

Много по-рядко заболяването се предизвиква от възпалителни реакции на груби грешки в храненето, а именно яденето на твърде много мазна храна.

Освен това е била установена сериозната роля на никотина, под въздействието на който се нарушава синтеза на бикарбонати и се създават благоприятни условия за поява на фиброзна тъкан.

Значително по-рядко панкреаса се подлага на специфични изменения на фона на съществуващи патологии от страна на панкреаса. В резултат на тези заболявания в протоците на този орган налягането може да се повиши.

А това води до увреждане и развитие на възпалителна реакция в паренхима.

Много рядко хроничното възпаление, съпровождащо се с поява на съединителнотъканни огнища, е обусловено от муковисцидоза, различни травмиращи въздействия.

Механизмът на развитие на фиброза е обусловен от първична активация на протеолитични ензими, които водят до разрушаване на функциониращите клетки.

Участъците от паренхима отичат, а впоследствие се подлагат на инфилтративни и некротични изменения. Най-бързо панкреасът се видоизменя под въздействието на алкохола. Това е свързано със специфичното влияние на състава на панкреатичния сок.

Симптоми при фиброза на панкреаса

На първо място в клиничната картина при този патологичен процес се проявяват симптоми, които рязко влошават външносекреторната недостатъчност.

В хода на изследванията е било установено, че обемът на образуваните ензими при това заболяване може да се понижи с 80 и повече процента.

Първо при това състояние се нарушава процесът на храносмилане, което води до значителна загуба на тегло.

Още един характерен симптом е чревното разстройство. Болният се оплаква от водниста диария, стигаща до 8 пъти на денонощие.

При изследване на фекални маси в тях се открива голямо количество нехраносмлени ензими и липиди. Също присъстват и други диспептични нарушения, например, подуване на корема и т.н.

Диагностика и лечение на заболяване

Това заболяване може да се заподозре въз основа на анамнеза на съвкупността от оплаквания.

Лечението се свежда до заместителна ензимна терапия. Схемата и продължителността на прием на препаратите се подбира индивидуално.

Фиброза на панкреаса – симптоми и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 5, 2018 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи