Фистули на панкреаса – защо възникват и как се лекуват

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2018 20:16

Фистули на панкреаса – защо възникват и как се лекуват

Акценти:

  • Фистули - панкреас
  • Диета - спазване
  • Деактивация - ензими

Свързани:

Фистулите на панкреаса представляват канали, които се свързват помежду си с постнекротична течност или със системата от протоци на жлезата и други кухини, органи или на повърхността на тялото.

Тяхната ширина не е равномерна, а стените се образуват от фиброзна тъкан. Приблизително в 70-80% от случаите фистулите се разполагат в областта на тялото или на опашката на тялото, и само в 30% – на главата на органа.

Защо се появяват фистули в панкреаса? Какви са те? Как се проявяват? До какви усложнения могат да доведат? Какви методи за диагностика и лечение се използват на тези патологични образувания?

Причини

Обикновено фистулите са в резултат на некротизиращ панкретатит или травма на панкреаса. Факторите, които способстват са:

  • Затрудняващи отока на панкреатичен сок в лумена на дванадесетопръстника причини – най-често камък или стеснение;
  • Външно дрениране на ложата на жлезата, мастна торбичка или киста на органа;

Симптоми на фистули на панкреаса

Характерът на симптомите на панкреатичните фистули зависи от вида на патологичния канал в жлезата, причините за неговото възникване и стадий на развитие – период на образуване, функциониране или усложнения.

По време на образуването на хода на фистулата се появяват оплаквания за болка, възникващи в епигаструма или в лявото подребрие.

На фона на болковия синдром у пациента възникват храносмилателни разстройства, повишава се температурата, изменя се кръвната картина и в областта на органа се напипва уплътнение.

Развитието на всички тези проявления се предизвиква от постъпване на панкреатичен сок в околните тъкани, инфектирани на задкоремната мастна тъкан, изменения в паренхима на жлезата и съседните тъкани и органи.

След началото на функционирането на фистулата възникват характерни проявления само ако е външна. При болния се появява фистулен отвор, от който се отделя панкреатичен секрет, който дразни кожата и предизвиква мацерация.

Обемът на отделяното от отвора на фистулата зависи от нейния вид и може да е от 0.5 до 1.5 литра на денонощие.

След хранене количеството секрет се увеличава. Но ако освен фистула на панкреаса има и на жлъчката, то обемът на отделяния секрет може да стигне до 3 литра.

От неусложнените външни фистули на панкреаса се отделя безцветно съдържимо, в което се откриват голямо количество трипсин и амилаза. При гнилостни или гнойни процеси в състава на секрета влизат гнойни примеси и кръв.

Усложненията при панкреатични фистули се развиват, вследствие на загуба на панкреатичен сок и потискане функцията на жлезата, предизвикващи се от атрофични и фиброзни изменения в паренхима на органа.

Всички тези нарушения водят до храносмилателно разстройство, нарушение на всички обменни процеси и на киселинно-алкалния баланс.

В резултат болните се изтощават, стават адинамични. При тях може да се развие обезводняване и коматозно състояние. При ерозия на съдовете на болния може да възникнат кръвотечения.

Лечение

В много случаи за отстраняване на панкреатичната фистула е достатъчно консервативно лечение. Неговите цели са насочени към:

  • Потискане на вътресекреторната активност на жлезата и деактивация на нейните ензими;
  • Санация на външния канал на фистулата и отстраняване уврежданията на кожата около външния отвор на фистулата;
  • Корекция на нарушенията на мастния, въглехидратния и белтъчния обмен и на алкално-киселинния баланс;
  • Спазване на диета с ограничение на въглехидратите и с увеличаване на обема на белтъчини;
  • Терапия на съпътстващи заболявания;

Санацията на външния канал на фистулата се извършва с промиване с антисептични разтвори и въвеждане на антибиотици.

Фистули на панкреаса – защо възникват и как се лекуват
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2018 20:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи