Фитотерапия при язва на стомаха – защо е полезна

Мария
Написана от Мария август 9, 2018 18:27

Фитотерапия при язва на стомаха – защо е полезна

Акценти:

  • Фитотерапия - язва на стомаха
  • Невен - настои
  • Перисталтика - хранене

Свързани:

Язва на стомаха е увреждане на лигавицата с образуване на локални дефекти и трофични нарушения.

В развитието на заболяването играе храненето, начинът на живот, вредните навици и въздействието на стреса.

Каквато и да е определящата причина, на изменение подлежат всички тези елементи, тъй като борбата с това заболяване трябва да е комплексна. Но фитотерапия може да ускори и подобри този процес.

Ленено семе в лечението на язва на стомаха

Ленът е култивиран преди няколко хиляди години. В Средновековна България от него са плели влакна и са получавали масла, и днес продължава да се отглежда със същата цел.

Но вече се използва и като храна, комплексна терапия при различни заболявания.

Хипократ е един от първите препоръчал употребата на семена при възпаление на лигавиците.

В реакцията с вода те отделят гъста слуз, която при попадане в стомаха го обвива, като оказва противовъзпалително, обезболяващо и омекотяващо действие.

Лененият крем е спешна помощ при язва на стомаха и възпаление на хранопровода. Семената могат да се ядат и да се добавят в коктейли и напитки, плодови салати.

Често се ядат за отслабване и за справяне със запека. За приготвяне на целебният крем трябва да се залеят 50 грама семена 600 мл обикновена чиста вода, която трябва да се вари в продължение на 20 минути.

Полученият обем стига за 3 порции, които следва да се приемат известно време преди хранене.

Особености на фитотерапията при инфекция, предизвикана от Хелибактер пилори

Основна роля в развитието на заболяването играе попадналата вътре в стомаха инфекция, предизвикана от бактерия Хеликобактер пилори.

Тази спираловидна ацидофилна бактерия се заселва в киселото съдържимо на стомаха и разрушава неговата лигавица с поява на ерозии и язви.

В 38% от случаите бактерията се открива в организма на пациента, дошъл на преглед с оплакване за болка в областта на епигаструма, чувство за парене, препълване, гадене след хранене.

Основа на терапията в този случай е антибактериалното лечение на инфекцията, а може да се допълни с прием на отвари и настои невен.

Днес се отглежда в промишлени мащаби и се използва за заздравяване на рани, като бактерицидно и противовъзпалително средство при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, изгаряния и др.

За получаване на лечебна отвара се заливат 20 грама невен с 240 мл обикновена чиста вода и съдът се поставя на водна баня.

След ¼ часа се изстудява, прекарва се през филтър и се приемат 25-30 мл преди хранене 3 пъти дневно.

Бял смил при заболявания на стомашно-чревния тракт

Билката бял смил се използва като лекарство както в традиционната, така и в народната медицина.

Богата на флавоноиди, дъбилни вещества, каротиноиди, етерни екстракти ускорява заздравяването на раните, порязванията и другите увреждания на кожата. Това е причината за широкото ѝ приложение за язва на стомаха и при гастрит.

Освен способност да ускорява и усилва регенерацията, белият смил подобрява процесът на храносмилане, усилва чревната перисталтика.

При пристъпи на киселини, болки в стомаха е полезно да се пие отвара, приготвена от 15 грама бял смил и чаша вряла вода.

Времето, през което трябва да се остави да престои е 3 часа, а след това разтворът трябва да се филтрира и да се приемат по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 40 минути преди хранене.

Фитотерапия при язва на стомаха – защо е полезна
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 9, 2018 18:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи