Физическо и емоционално здраве – каква е връзката

Мария
Написана от Мария юни 9, 2015 08:40

Физическо и емоционално здраве – каква е връзката

Акценти:

  • Конфликтни ситуации - емоционално здраве
  • Хронични заболявания - депресия
  • Предразположеност към запек

Свързани:

За да бъдем здрави, е недостатъчно да се грижим само за физическото си здраве.

В какво се заключава връзката между физическото и емоционалното здраве?

„Връзката между емоциите и здравето не просто съществува, а е непосредствена. Много заболявания се задълбочават именно поради емоционален дисбаланс. Например, когато човек се ядосва, в неговия организъм протичат множество изменения, включително и повишаване на артериалното налягане.

Ако човек постоянно сдържа своята злоба, то неговото кръвно налягане постоянно ще се повишава и с течение на времето се развива хипертония“ – коментира известен американски психолог.

Съществува тясна връзка между зоните на главния мозък, отговарящи за интелектуалната и емоционална активност на човека и областите, регулиращи изпълнението на физически действия.

„Също съществува тясна връзка между нашия главен мозък и ендокринната ни система, която синтезира хормоните и прочие химически вещества, които силно въздействат на здравословното ни състояние“, – посочва доктор Чарлз Гудщайн, доктор на медицинските науки, професор по психиатрия в медицинското училище към Нюйоркския университет, президент на Нюйоркската психоаналитична асоциация.

„Всички мисли и чувства, възникващи в нашия мозък, стимулират секрецията на хормони на ендокринната система, които на свой ред контролират огромно количество разнообразни процеси, протичащи в нашия организъм“ – обяснява професор Гудщайн.

„Всъщност в повечето случаи пациентите се обръщат към лекар с оплаквания за физическо неразположение, причината за което е някакво скрито депресивно състояние“, – добавя професор Гудщайн, – „и на хората, които се оплакват от главоболие, сънливост, умора, неопределени неприятни усещания в областта на корема, в крайна сметка им се поставя диагноза някакво депресивно състояние; в такива случаи много рядко пациентите се оплакват от това, че са потиснати и съответно лекарят, който ги консултира да му бъде по-лесно да разбере какво е реалното им състояние. “

Депресивното състояние, а също и стресовите ситуации сами по себе си не е възможно да нанесат вреда на физическото здраве. Но е много вероятно те да се превърнат в катализатор и съответно да изиграят роля на свързващо звено между състоянията на физическо и емоционално здраве.

С това би могъл да се обясни фактът, че при определена част от хората с „потиснато“ емоционално състояние се появяват признаци и на физически дискомфорт.

Връзката между състоянието на физическото и емоционалното здраве

Съществуват цял ред обстоятелства, които доказват наличието на връзка между състоянието на физическо и емоционално здраве.

• Синдром на „бялата престилка“ – състояние, възникващо при влизането на пациента в лекарския кабинет и съпровождащото се с това повишаване на артериалното налягане. В този случай тревожното състояние, което изпитва пациента е пряко свързано с физиологичен параметър – кръвното налягане.

Правейки връзка между повишеното артериално налягане и състоянието на тревога, можем да приведем редица примери за подобни състояния, които също водят до покачване на кръвното налягане. Не е изключено повишената честота на подобни стресови ситуации да е възможно да способства за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

• Хронични заболявания и депресия – хората, страдащи от такива патологии, са по-предразположени към развитието на депресивни състояния в сравнение с тези в добро здравословно състояние.

• Физически проявления на нарушенията на емоционалното здраве – при хората, страдащи от депресивни състояния, нерядко се откриват и физически техни проявления – предразположеност към запек, загуба на апетит, безсъние или обратно сънливост.

От друга страна хората, които нямат проблеми с емоционалното здраве и съответно по-лесно понасят конфликтните ситуации се радват и на добро физическо здраве.

Физическо и емоционално здраве – каква е връзката
4.5 (90.71%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 9, 2015 08:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи