Фоликулит

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 11:25

Фоликулит

Акценти:

  • Фоликулит
  • Симптоми
  • Видове фоликулит
  • При наличие на какви признаци на фоликулит е препоръчително да се потърси лекарска помощ?

Свързани:

Фоликулит представлява често заболяване на кожата, при което космените фоликули се възпаляват. Това обикновено се дължи на бактериална или гъбична инфекция.

Първоначално се появяват малки червени подутини или пъпки с бели връхчета около космените фоликули – малки джобове, от които израства всеки един косъм.

Инфекцията може да се разпространи и да се превърне в незарастващи рани с коричка.

Заболяването не е животозастрашаващо, но е възможно да предизвика сърбеж, болки и неудобство.

Тежките инфекции могат да станат причина за загуба на коса и поява на белези след отзвучаване на възпалителния процес.

Ако заболяването е в лека форма, то най-вероятно ще се разреши от само себе си в рамките на няколко дни с прилагането на някои мерки в домашна условия.

Но при по-сериозни и повтарящи се фоликулити, е препоръчителна консултация с лекар.

Какви са симптомите?

• Съвкупност от малки червени подутини или пъпки с бели връхчета, появяващи се около космените фоликули.

• Пълни с гной мехури, които се пукат с малко по-силен натиск от горната им страна;

• Зачервена и възпалена кожа;

• Сърбеж или парене на кожата;

• Чувствителност или болка в засегнатия участък на кожата;

• Големи подути неравни повърхности;

Потърсете лекарска помощ, ако заболяването е обхванало големи участъци от кожата или ако характерните му изяви не отзвучат в рамките на няколко дни.

Възможно е да възникне необходимост от прилагането на антибиотик или противогъбично лекарство, което да спомогне за овладяването на инфекцията.

Видове повърхностни форми на заболяването:

• Бактериална форма – това е най-честата разновидност на заболяването, характеризираща се със сърбеж, пълни с гной подутини.

Когато се засегне областта на брадата на човека, тогава клиничното състояние се означава като сърбеж на брадичката. Най-често възниква в резултат на инфектиране с бактерии, обикновено Staphylococcus aureus /стафилокок/.

Стафилококовите бактерии обитават кожата на човека постоянно и представляват част от нейната микрофлора. Но е възможно да създадат проблеми, ако навлязат в тялото чрез рана или порязване.

• Гореща вана или псевдономас – причинява се от бактериите псевдономас.

Човек може да бъде изложен на тези бактерии на много места, като например в горещи вани и отопляеми басейни, в които концентрацията на хлора и ph на водата не са добре регулирани.

Обикновено се развива обрив във формата на червени, кръгли, сърбящи подутини около 1-4 дни след експозицията на бактериите. Възможно е впоследствие кожните лезии да прогресират в малки пълни с гной мехури /пустули/.

• Псевдофоликулит на космите на брадата – представлява възпаление, дължащо се на растящи навътре косми и е най-забележимо по лицето е шията.

Възможно е да се развие и в областта на слабините, ако кожата не се овлажнява достатъчно при бръснене или отстраняването на космите се осъществява прекалено грубо.

• Питироспорум фоликулит – най-разпространен е сред тийнейджъри и мъже на зряла възраст.

Причинява се от гъбична инфекция и предизвиква хронично поява на червени, сърбящи гнойни пъпки по гърба и гърдите, а понякога на шията, раменете, горната част на ръцете и лицето.

Лечение на фоликулит

По леките случаи се повлияват добре и на лечение в домашни условия.

За тази цел можете да направите следното:

• Прилагайте топла и влажна кърпа или компрес върху засегнатия участък на кожата. Правете тази процедура няколко пъти дневно. Навлажнявайте кърпата в солен воден разтвор – 1 чаена лъжичка готварска сол в 500 мл. вода или 2 чаши;

• Опитайте да нанасяте върху засегнатата зона различни кремове, мазила и мехлеми, като можете да се консултирате в тази връзка с фармацевта в аптеката;

Нанасяйте успокояващи кожата лосиони. Опитайте да облекчите сърбежа по кожата с лосион, съдържащ овесени ядки или с хидрокортизонов крем, който се отпуска без рецепта в аптеките.

Фоликулит
4.5 (90.43%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 11:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи