Фрамбезия

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2015 07:41

Фрамбезия

Акценти:

  • Фрамбезия
  • Причини
  • Симптоми
  • Лечение

Свързани:

Фрамбезията е антропонозна невенерическа трепонематоза с контактен механизъм на предаване на причинителя. Характеризира се с засягането на кожата, лигавиците, костите и ставите.

След края на Втората световна война фрамбезията е била най-разпространеното заболяване в държавите в тропичния, субекваториалния и екваториалния климатичен пояс.

Според данните на Световната здравна организация само в страните от екваториална Африка до сега хората, страдащи от това заболяване страдат над 50 милиона души.

Какви са причините?

Причинител на заболяването е Treponema pertenue Castellani, (Treponema Variabilis), открита през 1905 г., представляваща спираловидна трепонема с дължина от 8 до 20 микрона и с диаметър от 8 до 20 микрона.

Според този вид трепонема се различава от тази, която причинява сифилис, само по наличието на двуслойна обвивка, сложна, но еднослойна цитоплазмена мембрана и цисти с еднослойна обвивка.

За сравнение бледата трепонема /причинител на сифилис/ има трислойна обвивка, двуслойна цитоплазмена мембрана и цисти с трислойна обвивка.

Липсата на многослойна цитоплазмена мембрана при Treponema pertenue и нейните цисти способства за ефективното въздействие върху нея на антибиотиците.

Антигенните свойства на Treponema pertenue и Treponema pallidum са много сходни, особено по концентрацията на липидните, имунофлуороресциращи и имобилизиращи антитела.

Поради това реакцията на Васермана, на имунофлуороресценцията и на имобилизацията е положителна, въпреки че титрите на липидните антитела, обикновено, при фрамбезия са няколко пъти по-ниски, отколкото при сифилис.

Антигенната съвкупност на двете трепонеми обуславят изграждането на кръстосан имунитет между сифилиса и фрамбезията.

Какви са симптомите?

Съгласно международната класификация на клиничните проявления на фрамбезията, предложена от група експерти от СЗО, при протичането на заболяването се различават ранни и късни стадии.

Към ранните стадии на заболяването се отнасят първичните и вторичните периоди, а към късните – третичния период на болестта.

Ранните проявления на фрамбезията се характеризират с образуването на множествени и дисеминирани лезии, контагитозност, със засягане не само на кожата, но и на лигавиците, костите и ставите.

Отличителна особеност на клиничните проявления наред с изобилието от ефлоресценции /тоест обриви/, които се характеризират с повърхностно разположение и доброкачественост, отсъствие на некротични трансформарция и склонност към спонтанно саморазрушаване.

Късните стадии, обратно, се отличават с ограничени, локализирани, дълбоки възпалителни възли, в които е възможно натрупването на гной. Подложени са на деструкция с участие не само на кожата, но и на подкожните тъкани, кости, сухожилие и ставите.

Ранните стадии на фрамбезията обхващат инкубационния период, първичния афект и вторичните дисеминирани обриви. Инкубационният период варира от 3-6 седмици до 4 месеца.

За разлика от инкубационния период при сифилиса, който протича незабелязано, без продромални явления, при франбезията се наблюдават изразени такива като втрисане, главоболие, висока телесна температура, болки в костите и ставите, стомашно-чревни разстройства.

Особено тежко протича продрома при децата.

Лечение на фрамбезия

В ранните стадии на заболяването се назначава пеницилинови препарати в големи количества в инжекционна форма като се поставят 1-2 инжекции. При напреднало вече заболяване се прилагат още по-големи дози от тези медикаменти във вид на 2-4 инжекции с интервали от 5-10 дни.

След 24-28 часа причинителят на заболяването трепонемата изчезва, но проявленията на фрамбезията се разрешават след 1-1.5 месеца. Когато заболяването е в късен стадий при назначаването на терапия също регресира, но не по-рано от 1.5-3 месеца.

За профилактично лечение в случай на контакт с болен се поставя 1 инжекция с пеницилинов препарат.

Фрамбезия
4.4 (88.41%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2015 07:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи