Фруктоза, лактоза и глюкоза – най-важните въглехидрати, които непременно трябва да присъстват в менюто на всяко дете.

Но те могат да станат и причина за проблеми със здравето.

Трябва ли съвсем да се отказваме от тях, можем ли да ги заменяме едно с друго и как да го правим правилно?

Какво е това фруктоза?

Фруктозата е изолирана в чист вид още през 1847 г. от захарна тръстика.

Представлява бяло кристално вещество, което отлично се разтваря във вода.

Фруктозата е 2 пъти по-сладка от захарозата и 4-5 пъти по-сладка от захарозата.

В живите организми присъства единствено Д-изомер на фруктозата.

Открива се в на практика всички сладки плодове, като съставлява 4/5 от структурата на меда.

Много високо е съдържанието на фруктоза в захарната тръстика, цвеклото, ананаса и морковите.

Обикновено трапезната захар, която се добавя в чая и бисквитите, съдържа 50 на 50% глюкоза и фруктоза.

След попадане в храносмилателната система и абсорбцията в кръвта, бързо се разпада на 2 съединения.

За разлика от глюкоза и фруктоза

Тези 2 вещества, и фруктоза, и фруктоза придават на храната още по-сладък вкус.

Трудно може да се намери дете, което не обича сладко, затова всички храни, в чиито състав влизат тези съединения, се радват на популярност сред децата.

В последно време се водят ожесточени спорове относно това какво е по-полезно за растящия организъм.

Има ли смисъл от пълна замяна на глюкозата с фруктоза?

Фруктозата е компонент на обикновената захар, но се предлага като хранителна добавка.

Добива се от сладки плодове, така се добавя и в чай под формата на сладки таблетки, получени по химичен път.

Основната роля на фруктозата за организма на детето е като важен източник на енергия за правилното развитие на централната нервна система.

Именно поради тази причина децата обичат толкова много сладко.

Всеки ден трябва да получават нови навици, да запомнят информация и да учат.

Фруктозата е 2 пъти по-сладка от глюкозата.

Метаболизмът на това вещество протича под действието на чернодробните ензими.

За разликата от глюкозата инсулин за това не е необходим.

Затова ендокринолозите препоръчват на болните от захарен диабет да заместват обикновената захар с фруктоза.

Какви са предимствата и недостатъците на използване на фруктоза при деца?

Основният източник на натурална фруктоза са сладките плодове.

Децата обикновено много ги обичат.

Никой не се съмнява, че ако заменим шоколадовите бонбони и вафли с плодове, това ще бъде само от полза за малчуганите.

Но струва ли си да стигаме по-далеч и напълно да заменяме глюкозата в менюто на детето със синтетична фруктоза под формата на подсладители на храна?

Предимствата са следните:

• Не изисква освобождаване на инсулин, затова се препоръчва на деца, болни от диабет тип 1;
• Фруктозата в по-малка степен предизвиква разрушение на зъбния емайл;

Но с това плюсовете завършват:

• Отделни изследвания показват, че децата, които получават много фруктоза стават по-възбудими, нервни раздразнителни, страдат от сънни разстройства;
• Също се повишава риска от алергични заболявания, сред които е атопичен дерматит;

Лактоза – няколко факти

Основното опасение е повишеният риск от затлъстяване.

Особено това се отнася за деца, които водят заседнал начин на живот.

Млякото и млечните продукти не трябва да се изключват напълно от храненето на детето.

Но трябва да се премине на такива от тях, които съдържат по-малко фруктоза.