Фруктозна малабсорбция

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 15:23

Фруктозна малабсорбция

Акценти:

  • Какво е фруктозна малабсорбция?
  • Каква е честота на разпространение на храносмилателното разстройство сред населението?
  • Защо при прекомерна консумация на плодове се образуват газове в червата и човек усеща корема си подут?
  • Съществуват ли начини за лечение?

Свързани:

loading...

Описание

Фруктозата, наричана още плодова захар, представлява монозахарид, но се различава от глюкозата по това, че притежава една кето група, локализирана при втория въглероден атом. Поради това се храносмила само в черния дроб.

Повечето хора приемат по-голямо количество, отколкото храносмилателната им система може да усвои. Също така голяма част от хората не могат правилно да абсорбират цялото количество фруктоза, която те поемат ежедневно с един нормален и привидно здравословен хранителен режим.

Ако вие консумирате големи количества плодове и мислите, че това е здравословно, по-добре си помислете отново. Нормален здрав човек на зряла възраст е в състояние правилно да усвоява 25-50 грама фруктоза дневно.

Много хора са засегнати от този храносмилателен проблем.

Ето няколко примера за съдържанието на фруктоза в някои от най-консумираните високо-фруктозни храни:

• Ябълки – 35 гр/кг;
• Аспержи- 11 гр/кг;
• Диня – 23гр/кг;
• Безалкохолна напитка най-често 20-35 грама в бутилка от 200 мл.

Ако се „придържате“ към високо-фруктозен режим на хранене, това са възможни последствия:

• Ако храносмилателната ви система е в състояние да поеме цялото количество фруктоза, то сте изложени на риск от покачване на теглото, чернодробна цироза, чернодробна стеатоза и други симптоми на злоупотреба с черния дроб, които обикновено се наблюдават при хора, които употребяват прекалено много алкохол.

• Ако обаче храносмилателната ви система не може да абсорбира цялата фруктоза, то тогава ще проявите симптомите на фруктозна малабсорбция.

Какво е фруктозна малабсорбция /ФМ/?

Представлява често храносмилателно разстройство, при което е нарушена абсорбцията на фруктоза или други захари като лактоза и сорбитол в тънките черва. Около 30-40% от хората страдат от ФМ.

Непоносимост към фруктоза – за разлика от малабсорбцията е по-рядко хранително разстройство, среща при 1 на 10 000 души и потенциално фатално състояние, при което нивата на чернодробните ензими, разграждащи фруктозата са недостатъчни.

Ако ядете повече фруктоза, тънкото черво не може да я абсорбира и тя преминава в дебелото. А в дебелото черво фруктозата възпрепятства усвояването на водата. Това води до изхвърляне на воднисти изпражнения и лошо усвояване на витамините и минералите от храната.

Какви са симптомите?

Симптомите на хранителното разстройство наподобяват тези при синдрома на раздразнените черва, хранителните алергии и хранителните непоносимости.

Високите количества захар в дебелото черво е храна за бактериите и гъбичките, които отделят водород, въглероден диоксид и метан. Тези газове създават налягане в дебелото черво, което причинява подуване на корема, болки и отделяне на газове.

Непосредствени симптоми – проявяват се в рамките на няколко минути след консумацията до около 3 дни:

• Метеоризъм;
• Подуване на корема – от ферментацията в тънките и дебелите черва;
• Диария и по-рядко запек;
• Лошо храносмилане и болки в стомаха;
• Отпадналост, липса на енергия и общо неразположение;
• Мозъчна мъгла и отрицателни емоции;
• Гадене или дори повръщане при консумация на по-големи количества фруктоза;

Дългосрочни симптоми

• Постоянна нужда от консумация от сладки неща или по-рядко отвращение от сладко;

• Лошото усвояване на витамините и минералите причинява анемия, хранителен недоимък и общо влошено здравословно състояние. Често нивата на витамините, фолиевата киселина, триптофан, цинк, желязо, магнезий, калций и на другите минералите са ниски.

• Лошо състояние на косата, кожата и ноктите;

• Поднормено тегло и затруднено наддаване на тегло, но е възможно и теглото да бъде наднормено;

• Ранни признаци на депресия, постоянно усещане за неудовлетвореност;

• Завишени нива на триглециридите в кръвта;

• Заболявания на сърцето;

Лечение на фрутозна малабсорбция

Лекарите казват, че няма известно лечение на хранителното разстройство. Излекуването е в ръцете на пациента и има убедителни доказателства, че промени в режима на хранене могат да елиминират всички симптоми, да се възстанови нормалното храносмилане и да се поддържа добро здраве.

След като сте били без симптоми няколко месеца, можете да включите в менюто си храните, съдържащи фруктоза. Глюкозата спомага за абсорбцията на фруктозата и затова по време на лечението можете да консумирате храни, съдържащи глюкоза.

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 15:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи