Фруктозна непоносимост

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 19:23

Фруктозна непоносимост

Акценти:

  • Допуска ли се при леките форми на състоянието храни, съдържащи плодова захар?
  • Настъпва ли веднага подобрение в състоянието на пациентите след преустановяване приема на храни, съдържащи фруктоза?
  • Как да предпазим от излагане на фруктоза, ако ни се храним извън дома?

Свързани:

Фруктозна непоносимост представлява хранително разстройство, при което тялото трудно усвоява и използва фруктозата и храните, които я съдържат. Лекува се чрез пълно елиминиране на фруктозата и захарозата от хранителния режим.

Съществува два вида непоносимост към фруктоза. Първият вид е наследствената непоносимост, по-известна също като фруктоземия или недоимък на ензима фруктозо-1-фосфат алдолаза, е рядко генетично разстройство на метаболизма на фруктозата поради липсата на ензима, който я разгражда алдолаза.

В резултат на това фруктозата се натрупва в черния дроб, бъбреците и тънките черва, тъй като не е в състояние да преобразува запасите си от енергия под формата на гликоген в глюкоза.

Ако не се лекува нивата на кръвната захар се понижават и се образуват вещества, които увреждат черния дроб. Наследствената непоносимост се открива трудно и за това честотата ѝ на разпространение не е известна, но се смята, че е сравнително рядка /от 1 случай на 12 000 до 1 на 58 000 души/.

Тъй като е наследствено разстройство, то се проявява през целия живот на човека. Смята се, че се дължи на отсъствието на специални епителни клетки във вътрешната чревна повърхност и поради тази причина тялото не е в състояние да абсорбира ефективно фруктозата.

Какви са симптомите?

Симптомите на двете форми на фруктозен интолеранс са стомашно-чревен дистрес, метеоризъм, подуване на корема, диария, умора, повръщане, ниско съдържание на желязо в тялото и дефицит на други хранителни вещества. Има научни доказателства, които свързват ФН с промени в настроението и депресия.

Лечение на фруктозна непоносимост

Въпреки че и двете форми на хранителното разстройство имат различни причини, те се лекуват чрез коригиране на хранителния режим.

Пълното премахване на фруктозата и захарозата от диетата е ефективно лечение само за наследствената форма на заболяването. Що се отнася до придобитата форма на , лечението също се състои в безфруктозна диета, но при някои по-леки случаи се допуска консумацията на храни съдържащи фруктоза.

Някои пациенти могат да открият праг на чувствителност за употребата на фруктоза и те могат да консумират известно количество от нея, без това да предизвиква реакция на организма.

За постигане на по-добра ефективност на лечението на наследствената форма на хранителното разстройство е нужно засегнатите редовно да посещават генетик, който да им назначи изследвания и да се консултират с диетолог за евентуални промени в режима на хранене.

Предназначението на безфруктозната диета е да се преустанови приемът на фруктоза и захароза чрез храната, за да се облекчат симптомите на хранителното разстройство.

Ползи от специалната диетата

Пълното премахване на фруктозата и захарозата от ежедневното меню води до почти незабавно подобряване на състоянието на повечето хора, страдащи от хранителното разстройство.

При ранно откриване и започване на лечението веднага след раждането, може да се поддържа добро общо здравословно състояние на новороденото. Ако не се развият сериозни чернодробни увреждания, продължителността на живота при засегнатите е нормална.

Превенция

Изключително трудно е да се поддържа безфруктозна диета, когато работата на засегнатия е свързана с пътувания и не е в състояние сам да приготвя храната си и се налага да се храни в заведения и ресторанти.

В такъв случай трябва да разговаряте с обслужващия персонал на заведението, в което ще се храните и да обясните за проблема си.

Най-добре е да запознаете със непоносимостта си към фруктоза на човека, който приготвя храната, това може да бъде главния готвач или само готвач и рядко управителя на заведението.

Фруктозна непоносимост
4.6 (91.43%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 19:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи