Фузобактерии – наш добър приятел или зъл враг

Мария
Написана от Мария март 30, 2016 15:25

Фузобактерии – наш добър приятел или зъл враг

Акценти:

  • Комплексна терапия - назначаване
  • Медикаменти - фузобактерии
  • Фузобактерии - лечение

Свързани:

Съгласно приетата в микробиологията класификация, фузобактериите се отнасят към прокариотите и представляват грамотрицателни бактерии-анаероби, които обитават средата вътре в организма на човека и на други бозайници, като се явяват част от нормалната микробиоценоза или микрофлора. Тяхното семейство наброява няколко десетки видове.

Морфология на фузобактериите и особености на техния метаболизъм

Структурата им е едноклетъчна, под формата на пръчка, подобна на вретено, поради заострените краища от двете страни. Пръчките е възможно да бъдат тънки и дебели, прави и изкривени, също е възможно да се среща и нишковидна форма.

Бактериолозите отбелязват, че тези микроорганизми не образуват спори, тоест в случай на влошаване на условията на съществуване не е възможно да се превръщат в клетки с плътна обвивка.

За условната патогенност на фузобактериите

Както и повечето грамотрицателни анаероби, бактериолозите ги отнасят към условно патогенните, тоест има щамове, в повишената патогенност на които учените изобщо не съмняват.

И по-точно, това 2 разновидности, които обитават зъбния налеп и червата.

Как действа техният патогенен механизъм?

Външната повърхност на цитоплазмената мембрана на фузобактериите се състои от полимеразни мазнини, белтъци и въглехидрати под формата на липозахариди, които са бактериални токсични вещества – ендотоксини, и едновременно антигени.

Тоест тези съединения предизвикват имунен отговор на организма и възпалителна реакция без очевидно екзогенно въздействие на отделните системи и органи.

Съществува мнение, че патогенността на някои бактерии от това семейство се проявява само в случай на отслабен имунитет, но следва да се отчита, че у тях открита способност към повишена агресивност, тъй като фузобактериите образуват фосфолипаза А – ензим, разграждащ ензимите на клетъчните мембрани и откриващ достъп на бактериите към клетките на всички тъкани. Но микроорганизмите обикновено не използват само този ензим, но пък в присъствието на други бактерии, неговата активност значително се повишава.

При увреждане на лигавицата от стрептококи или стафилококи фузобактериите, възползвайки се от случая, проникват по-дълбоко, предизвиквайки некротично възпаление на тъканите.

Най-показателният пример за такова синергетично действие е гангренозният фарингит, възникващ заради инфектиране на лигавицата с грамотрицателни бактерии.

Какви заболявания предизвикват фузобактериите?

А сега да изброим някои заболявания, които се предизвикват от фузобактериите, по-точно патологии, които се развиват до голяма степен с тяхното активно участие.

Към тях лекарите отнасят – пулпит на зъби вече развили кариес, остеомиелит на челюстта , хронична форма на синузит, гнойна пневмония, абсцес на белите дробове.

Изследователи от медицинското училище на Харвард провели геномен анализ на туморите при колоректален рак и установили в тях анормално голямо количество фузобактерии.

Днес продължават изследванията за потвърждение или опровержение на изложената хипотеза за участието на фузобактериите за развитие на рак на дебелото и на правото черво.

Повърхностният белтък на бактериите адхезин А, за който споменахме по-горе, се свързва с трансмембранен гликопротеин от епителните клетки.

Този белтък осигурява междуклетъчна адхезия в тъканите и може да се „прилепва“ към раковите клетки, препятствайки тяхната инвазия.

Но фузобактериите го неутрализират, вследствие на което започва безпрепятствена пролиферация на раковите клетки.

Лечение на фузобактерии

Най-правилно е медикаментозната терапия да се извърши с антибиотици. Като най-активни спрямо тези бактерии са клиндамицина и орнидазола.

Назначаването на конкретното лекарствено средство, разбира се, зависи от диагнозата и клиничната картина на заболяването.

Карбеницилинът действа само на грамотрицателните бактерии и се прилага в случаи на перитонит, менингит, остеомиелит като част от комплексната терапия.

Фузобактерии – наш добър приятел или зъл враг
4.4 (88.33%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 30, 2016 15:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи