Учени искат генетично да модифицират човешки ембриони

Калина
Написана от Калина септември 18, 2015 13:05

Учени искат генетично да модифицират човешки ембриони

Акценти:

  • Защо генетично модифицираните ембриони са важни?
  • С какво значение са генетично модифицираните ембриони?
  • До какви изводи са стигнали учените относно генетично модифицираните ембриони?

Свързани:

Жизнено важно е генетичната модификация на човешки ембриони да бъде разрешена, твърдят учени и експерти. Група специалисти твърдят, че редакцията на генетичния код в ранен стадии от развитието на ембриона е от неизмерима важност за изследванията и науката.

Изявлението добавя, че въпреки че не трябва да бъде разрешено раждането на генетично модифицирани бебета към момента, то това може да бъде морално приемливо при различни обстоятелства и условия в бъдеще.

Съединените щати отказват да финансират изследвания, които включват генетични промени в ембриони. Докладът на групата учени е във връзка с феноменалния напредък, който се забелязва в сферата на генетиката.

Няколко от новите методи използват молекулярно навигиране, което може да достигне точно определено местоположение в нашето ДНК с чифт молекулярни „ножици“, които го срязват.

Това променя изследванията в редица сфери, но прогрес от такъв порядък означава, че генетично модифицираните бебета спират да бъдат просто перспектива, а бързо се превръщат в реална възможност.

По-рано тази година медицински екип от Китай демонстрира, че грешки в ДНК-то, които пораждат проблеми с кръвта могат да бъдат коригирани още на ранен стадий от развитието на ембриона.

В бъдеще, технологиите могат да бъдат използвани, за да се предотврати раждането на деца с муковисцидоза или наличие на гени, които увеличават риска от ракови заболявания.

Темата за създаването и корекцията на ембрионите доминира в дебата около тези нови инструменти за редакция на гените. Но докато децата, които няма да имат каквито и да е заболявания или така наречените „проектирани“ деца може и скоро да се появят на хоризонта, то по-скорошните възможности за прилагане на тези методи са далеч по-малко спорни. Те могат да възстановят репутацията на сферата на генната терапия при децата и възрастните.

Наскоро бе регистриран прогрес при деца с липса на имунна система. Симптомите се подобряват, но техниката е довела до ракови заболявания в някои от случаите.

Тези много по-точни инструменти биха могли да „щипнат“ нашето ДНК по начин, по който няма да породят странични ефекти. Съществуват дори успешни опити при пациенти с вируса на HIV да се предизвика имунитет срещу него. И поради факта, че тези промени няма да бъдат предадени на следващото поколение, те са далеч по-малко противоречиви и спорни.

Има гласове, които подкрепят мораториум върху подобни изследвания, което оставя много хора с въпроса къде трябва да бъде прокарана разделителната линия – трябва ли изследванията с човешки ембриони да се забранят изцяло, трябва ли да бъдат разрешени, но само и единствено за целите на научни изследвания или генно модифицираните бебета трябва да бъдат разрешени?

В изявление на влиятелна група учени и специалисти те споделят следното: „Силно вярваме, че дори тази технология да има неизмерима ценност за основните проучвания и огромен потенциал, то тя не е достатъчно развита, за да може да се позволи корекцията на човешкия геном за клинични репродуктивни цели към момента.“

Това изявление влиза в ярък контраст със становището на Щатските здравни институции, които вече са изразили несъгласието си и отказа си да бъдат финансирани каквито и да е изследвания, свързани с генната корекция на човешки ембриони.

Учени искат генетично да модифицират човешки ембриони
4.6 (91.56%) 45 глас[а]

Калина
Написана от Калина септември 18, 2015 13:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи