Генитален херпес

Калина
Написана от Калина август 12, 2014 10:53

Генитален херпес

Акценти:

 • Генитален херпес
 • Локация
 • Лечение
 • Предпазване
 • Рискове

Свързани:

Какво е генитален херпес?

Генитален херпес представлява широко разпространено силно инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който кожата на и около половите органи. Инфекцията се предава при полов контакт. Гениталният херпес причинява везикули или малки открити рани по кожата на и около гениталиите. Това заболяване не може да бъде излекувано.

Въпреки това съществуват медикаменти за лечение на огнищата на инфекцията и за свеждане до минимум на симптомите. Клиничното състояние е толкова разпространено, поради това, че е силно заразно. Носителите могат да предават вируса причинител, без да имат симптоми на изявена инфекция. 1 на всеки 6 души на възраст 14-49 години е носител на HSV-2 вируса.

Какви са симптомите?

Първоначалните симптоми обикновено се появяват от 3 до 7 дни след половия контакт със заразения. Проявните форми на инфекцията са малки везикули или малки ранички по половите органи. Мехурчето или раничката е с размер от 1 до 3 мм. Обикновено първи се формират везикулите, а скоро след това се появяват и раничките. В повечето случаи раничките и везикулите са безболезнени.

Локация на генителния херпес

 • При мъжете лезиите обикновено се повяват върху пениса или около него.
 • При жените лезиите могат да бъдат видими извън влагалището, но те често се наблюдават във вътрешността на вагината, където могат да причинят дискомфорт или вагинално течение и не се виждат, освен при преглед от лекар.
 • Везикули и ранички могат да се образуват навсякъде в областта около перинеума и в и около ануса.

Първоначална поява на инфекция с HSV-2 вируса

Първоначалната инфекция е най-болезнена и тя може да продължи по-дълго, отколкото ако се появи отново по-късно. Симптомите продължават от 2 до 4 седмици.

Някои хора развиват и други симптоми при инфекция с HSV-2 вируса, особено при първоначалното заразяване:

 • Треска;
 • Мускулни болки;
 • Главоболие, което може да бъде и по-силно;
 • Вагинално течение или болезнено уриниране;
 • Подути и чувствителни при допир лимфни възли в слабините. Подуват се, защото тялото се опитва да се пребори с инфекцията.

Повторна поява на инфекцията с HSV-2 вируса

Ако заболяването рецидивира, симптомите на повторната инфекция са много по-леки. Повечето с рецидивиращо заболяване усещат болки и изтръпване на мястото на инфекцията преди появата на лезиите. Това се дължи на дразненето и възпалението на нервите, водещи към заразената кожна зона. Това е признак за повторна поява на заболяването. Повторно инфектираният е силно заразен в момента преди появата на раничките и мехурите,въпреки че кожата изглежда нормално.

Лечение на генитален херпес

При заразяване с HSV-2 вируса следва да:

 • Избягвате излагането на прекомерна топлина или слънчева светлина, тъй като засилва дразненето на кожата.
 • Не използвайте парфюмирани или антибактериални сапуни, женски дезодоранти или душ гелове.
 • Носете удобни, свободни и памучни дрехи;
 • Слагайте хладни компреси върху зоните на инфекцията, ако това облекчава болката ви.
 • За болките и треската, ако имате такива, можете да приемате парацетамол, ибупрофен или аспирин.

Как да се предпазим?

Хората с открити огнища на генитален херпес са силно заразни. Когато са налице огнища, тоест рани или мехури по половите органи, трябва да се избягва всякакъв сексуален контакт. Дори и използването на презерватив не възпрепятства разпространението на болестта, тъй като не всички открити рани се покриват от презерватива.

Въпреки че вероятността от разпространение на болестта е най-голяма, когато има открити ранички или мехурчета хората, които са имали открити огнища на инфекция с с HSV-2 остават заразни дори и да са започнали лечение с медикаменти.

Вирусът е активен и може да инфектира незаразен сексуален партньор дори и кожата да изглежда нормална. В този случай, когато няма открити рани или мехурчета, сексуалният контакт трябва да се осъществява с презерватив.

Генитален херпес
4.6 (91.2%) 25 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 12, 2014 10:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи