Гингивостоматит – симптоми на възпаление

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2018 10:15

Гингивостоматит – симптоми на възпаление

Акценти:

 • Гингивостоматит - микрофлора
 • Коксаки - вирус
 • Разграничение - зъболекари

Свързани:

Гингивостоматит е разпространена инфекция на устната кухина при деца. Ако говорим за симптоми, то те се свеждат до формиране на болки и язви, а също и оток на венците и на лигавицата на устната кухина.

Локализацията на язвите може да бъде различна – език, вътрешна повърхност на бузите, венците и зъбите.

Причини за възпалението

Гингивостоматит е възпаление на устната кухина, симптомите на които ще бъдат болезнени язви на лигавицата, оток, зачервяване.

Възбудителите на възпалението ще бъдат множество, и в повечето случаи разпространението на инфекцията протича чрез слюнката на заразения човек или пък при пряк контакт с болния човек.

В рисковата група са деца на възраст 6 години, но това заболяване може да се регистрира и в зряла възраст, и дори при възрастни хора. В напреднала възраст симптомите на гингивостоматит са ярки и свързани с рязко влошаване на състоянието.

Най-често причина за гингивостоматит може да е обикновен херпес вирус. Забележително е, че често става объркване между тези понятия, заради сходството на симптомите, а също и общия възбудител.

Но все пак причина за подобни симптоми могат да станат и други причини:

 • Ентеровирус;
 • Някои видове бактерии;
 • Алергични реакции;
 • Изгаряния и други травматични увреждания на лигавиците на устната кухина;
 • Последствия от някои сложни видове лечение, например, след химио- и лъчетерапия при деца и възрастни;

Основни симптоми

Основните симптоми на гингивостоматит са болезнените усещания. Най-силната болка е локализирана в областта на венците и язвите. Усещанията могат да се усилят при действие на дразнещи фактори, например, гореща храна, кисели и други дразнещи фактори.

При преглед на устната кухина зъболекар и родители могат да забележат оток, зачервяване на венците и на лигавицата на устната кухина, язви, които е възможно да са с различна локализация:

 • Венци, устни;
 • Бузи, език;
 • Твърдото, по-рядко мекото небце;

Наблюдават се и общи симптоми – влошаване на общото състояние, повишение на телесната температура, загуба на апетит. При децата е изразено слюноотделянето, при децата то може свободно да се стича по подбрадичката и лош дъх в устата.

Някои форми на възпаление могат да протичат без ярко изразени симптоми, протичането на заболяването е леко и общото състояние на детето не страда.

Изследванията показват, че 89% от децата в период на заболяване не могат пълноценно да се хранят и дори да пият вода, което създава предпоставки за обезводняване.

За профилактика на неговото възникване родителите трябва да контролират питейния режим на децата.

В менюто е необходимо да се включват ястия с течна и полутечна консистенция, изключват се възможни дразнители: солено, кисело, маринати.

В периода на заболяването е препоръчително да се спрат сладките храни, които могат да се разглеждат като предразполагащ фактор за развитие на заболяването.

Особености на възпаление при децата

Статистиката показва, че в рисковата група са деца от 6 месеца до 5 години, именно в тази възрастова група най-често се формира възпаление.

Зъболекарите разграничават най-често срещаните симптоми на възпаление, сред които могат да се отнесат:

 • Вирус на обикновения херпес – в 90% от случаите са възбудители на гингивостоматит;
 • Вирус Коксаки;

Възбудител може да стане и собствената микрофлора на устната кухина, особено ако децата са отслабени или възпалението се формира на фона на някакво заболяване. Основният метод за лечение е с лечебни води за уста.

Гингивостоматит – симптоми на възпаление
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2018 10:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи