Главоболие и атмосферно налягане – защо циклоните ни карат да се чувстваме зле

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 15:05

Главоболие и атмосферно налягане – защо циклоните ни карат да се чувстваме зле

Акценти:

  • Атмосферно налягане - промяна
  • Ледено време - колебания
  • Главоболие - проявление

Свързани:

Най-честото проявление на метеочувствителността е главоболието. И атмосферното налягане играе важна роля за развитието на този симптом.

Влияние на атмосферното налягане върху здравословното състояние

Комфортно за човека се смята нормалното атмосферно налягане от 760 мм живачен стълб – 1013 хектопаскала на морското равнище.

Този показател намалява с увеличаване на височината и нараства при намаляване на температурата на въздуха.
Както е известно, атмосферното налягане постоянно се променя.

Неговите циклични изменения са свързани с денонощните, годишните сезонните и другите цикли на естествените метеорологични процеси. Някои циклични изменения се наблюдават при разрушаване на циклони и антициклони.

Силни колебания на атмосферното налягане се смятат междудневните изменения от 10 хектопаскала, резки – 8-10 хектопаскала, умерени – 4-8 хектопаскала, а слаби – до 4 хектопаскала.

Незначителни промени в налягане обикновено никак не се отразяват на здравословното състояние на човека. Те се уравновесяват от вътрешното налягане на организма.

Но колкото по-рязък е преходът толкова организмът на човек, е по-чувствителен към него. Затова и атмосферното налягане е едно от най-важните метеорологични фактори, влияещи на здравето и на настроението на човека.

Неговите колебания могат да се усещат, дори и от тези, които се смятат за здрави и не се отнасят от групата на метеозависимите.

Главоболието и атмосферното налягане са симптом и фактор, съчетанието на които се среща доста често.
Пониженото атмосферно налягане – циклон, обикновено се съпровожда с повишена влажност, валежи, облачност, незначително повишение на температурата на въздуха.

По време на циклона въздухът е беден на кислород. Това се отразява на работата на системата на кръвообращението.

При рязко понижаване на налягането се натрупва излишно количество разтворени газове в кръвта, тъканите и различните органи.

Основните проявления на негативното влияние на циклона върху човека са обща слабост, затруднено дишане, задух, мигрена, влошаване на работата на сърдечно-съдовата система.

Най-подложени на влиянието на циклона са хората с ниско кръвно налягане, нарушени на дихателните функции, сърдечно-съдови заболявания.

Повишеното атмосферно налягане – антициклон, обикновено се съпровожда с ясно безветрено време без резки промени на влажността и температурата.

Но при такъв въздух рязко се увеличава количеството на различните видове вредни примеси. На което често реагират хора с алергии и астматици.

На влиянието на антициклона също са подложени хората с повишено кръвно налягане.
Болките в сърцето, и главоболието, понижаването на работоспособността, общата слабост – това са основните проявления на антициклона върху човешкия организъм.

Това означава, че организмът е по-чувствителен към инфекции.

Главоболието и смяната на атмосферното налягане

Главоболието – най-разпространеното оплакване на хората на фона на изменението на метеорологичните фактори. Обикновено този симптом се появява 1-2 дни преди промяна на времето.

Механизмът на неговото възникване до сега е напълно проучен. Смята се, че при резки промени на атмосферното налягане сърдечно-съдовата система не успява да синхронизира кръвното налягане с външното атмосферно.

В резултат при рязък спад на атмосферното налягане кръвоносните съдове се разширяват, а при рязко повишаване силно се свиват. Вследствие на това възниква главоболие.

На неговото изражение влияе скоростта и величината на прехода, а също и съчетанието с други времеви фактори. Вероятно метаболизмът на мозъка и на сърдечно-съдовата система също се повлиява от резкия преход:

• От горещо, топло и сухо време с ниска облачност към дъждовно мрачно време
• От немного студено време с минимални температури около нулата към ледено време и силни студове – до -15, -20 градуса.
• От немного студено към мъгливо облачно, дъждовно време;
• От много студено време към топло време;

Главоболие и атмосферно налягане – защо циклоните ни карат да се чувстваме зле
4.6 (91.74%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 15:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи