Глиом

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2014 18:31

Глиом

Акценти:

  • Глиом
  • Симптоми
  • Причини
  • Какви са възможностите за лечение?

Свързани:

Глиом представлява вид тумор, който възниква в главния и гръбначния мозък.

Образува се от клетките /глиални/, които обграждат и поддържат нервните клетки.

Видовете глиоми са:

• Астроцитоми, които включват астроцитом, анапластичен астроцитом и глиобластом;
• Епендимоми – анапластичен епендимом, миксопапиларен епендимом, субепендимом;
• Олигоастроцитоми – олигодендроглиом, анапластичен олигодендроглиом и анапластичен олигоастроцитом;
• Смесени видове тумори, при които видоизменените клетки са от различна разновидност.

Въз основа на типа на мозъчния тумор се определя начинът на лечението и прогнозата.

Обикновено възможностите за лечение са хирургия, лъчева терапия, химиотерапия, таргетирана медикаментозна терапия и клинични изпитвания.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви варират в зависимост от разновидността на мозъчния тумор:

• Астроцитом – главоболие, припадъци, загуба на паметта и промени в поведението, а впоследствие могат да се появят и други симптоми в зависимост от размера и местоположението на тумора;

• Епендимом – при бебетата увеличеният размер на главата може да бъде един от първите симптоми. Възможно е да се развият раздразнителност, безсъние и повръщане, когато туморът нараства. При по-големите деца и възрастни гадене, повръщане и главоболие са сред най-характерните клинични изяви.

• Олигоастроцитом – най-честите симптоми са припадъци, главоболие, промени в личността, а останалите клинични изяви варират в зависимост от местоположението и големината на тумора.

• Олигодендроглиоми – поради техния бавен растеж, този вид мозъчни тумори често се развиват в продължение на години, преди да бъдат диагностицирани.

Най-честите симптоми са гърчове, главоболие и личностни промени, а останалите варират в зависимост от локализацията и големината на тумора. Когато новообразуванията са разположени на фронталния лоб.

Могат да доведат до слабост от едната страна на тялото, персонални, поведенчески промени, както и до проблеми с краткосрочната памет.

Туморите на темпоралния лоб обикновено са „тихи“, което предизвиква появата на слабо изразени симптоми, освен може би припадъци или езикови проблеми.

Какви са причините?

В повечето случаи причина за възникването на туморите не се установява. Но учените са открили някои хромозомни аномалии, които е възможно да обуславят развитието на олигодендроглиоми.

Лечение на глиом

Методите на лечение се базират на вида на тумора.

Възможностите за лечение на астроцитома зависят от вида, размера и местоположението на тумора, дали и до каква степен той се е разпространил, както и от това дали пациентът е бил подлаган на терапия и от общото му здравословно състояние.

Пилоцитен астроцитом – тези тумори често се отстраняват чрез самостоятелна операция.

При хората в зряла възраст и при по-големи деца може да се наложи и назначаването на лъчетерапия, ако новообразуванието не може да бъде напълно премахнато по време на хирургичната интервенция.

Или пациентът да изследван обстойно за признаци, ако туморът е вече рецидивирал.

Дифузен астроцитом – ако новообразуванието е достъпно и може да бъде напълно премахнат, единствената необходима допълнителна грижа са подследващите проследявания чрез контролни прегледи за наличие на евентуални признаци на рецидив.

При възрастните и по-големите деца по преценка на лекаря се назначава лъчетерапия след операцията. Въздействието на химиотерапията върху тези тумори се проучва.

Анапластичен астроцитом – първият етап на лечението е хирургичната интервенция. След това се прилага лъчетерапия за унищожаване на остатъците от тумора. Може да се назначи химиотерапия веднага след лъчетерапията или когато и ако туморът се повтаря.

Астроцитом ІV-ти стадий – първо се предприема премахване на тумора, доколкото е възможно и почти винаги впоследствие се назначава лъчетерапия. Химиотерапия често се прилага едновременно с лъчетерапия и може да се използва за отлагане на лъчетерапията при по-малки деца.

Глиом
4.5 (89.12%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2014 18:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи