Гломерулонефрит – 7 опасни последствия

Мария
Написана от Мария януари 14, 2016 21:58

Гломерулонефрит – 7 опасни последствия

Акценти:

  • Гломерулонефрит - последствия
  • Баланс - нарушаване
  • Метаболизъм - отпадни продукти

Свързани:

Гломерулонефритът представлява бъбречно възпалително заболяване с автоимунен произход. При тази патология преимуществено се засягат гломерулните капиляри. Непосредствените причини, предизвикващи гломерулонефрит, може да са няколко.

Но независимо от това се наблюдава нарушаване на кръвообращението в тъканите на бъбреците, което води до влошаване на тяхната функция и до неприятни, и дори опасни последствия.

Последствията от заболяването могат да се развият, както в резултат на острата му форма, така и при продължително хронично протичане. Най-често това се случва в тежки случаи или при напреднал стадий на заболяването.

В какво се състои опасността от гломеролунефрита?

Възможните последствия от острата форма на заболяването:

• Оздравяване;
• Преход към хронична форма;
• Остатъчни явления при удовлетворително състояние;
• Усложнение;

В повечето случаи болните оздравяват. Хроничната форма може да бъде вследствие на острата в случаите на късно начало на лечението, неадекватна диагностика или нарушаване на режима по време на лечение. Като риска от засягане на бъбречната тъкан става по-висок, по-често се срещат необратими изменения в нея.

В резултат на възпалителен процес в бъбреците, който се наблюдава при гломерулонефрит, не могат нормално да изпълняват своите функции. В резултат на това се натрупва излишък от течности в организма, неефективно извеждане на отпадните продукти от обмяната на веществата.

Тези нарушения се дължат на възпалението и на образуването на съединителната тъкан, която не е в състояние да филтрира течностите и да образува урина и поради тази причина колкото по-голямо е количеството на съединителната тъкан, толкова по-лошо не функционират бъбреците.

Ако след оздравяването общото състояние е нормално, но изследванията показват наличие в урината на малко количество белтък и еритроцити, то се констатира латентен гломерулонефрит, който също може негативно да повлияе на състоянието на бъбречната тъкан.

С какво е опасен гломерулонефритът? Сериозната заплаха от това заболяване идва в резултат на увреждането на бъбречните тъкани.

Усложнения:

1. Остра бъбречна недостатъчност;
2. Спазми на роговицата на окото, съпровождащи се с нарушаване на зрението;
3. Инсулт;
4. Еклампсия;
5. Сърдечна недостатъчност;

Един от симптомите на гломерулонефрита е високото кръвно налягане.

То се развива вследствие задържане на течности в организма. Образуването на урина намалява, поради увреждането на филтриращите тъкани на бъбреците се наблюдава хематурия и голяма загуба на белтък.

Количеството урина може да бъде съвсем малко, до анурия. На външен вид урината при гломерулонефрит може да напомня на месната помия.
Повишеното артериално налягане е възможно негативно да се отрази на състоянието на коронарните съдове и да доведе до сърдечна недостатъчност.

Също опасността от това заболяване идва и това, че хипертонията е един от основните фактори, обуславящи възникването на инсулт. Но за най-опасна, тъй като се среща много по-често, както за здравето, така и за живота се смята еклампсията и бъбречната недостатъчност.

6. Еклампсия

Основно това състояние се развива под формата на пристъпи и води до развитие на тежко състояние. Понякога се стига и до екламсична кома. Това състояние е обусловено от спазмите на дихателната мускулатура и на диафрагмата, и на кръвоносните съдове.

7. Бъбречна недостатъчност

Вследствие на гломерулонефрита се нарушава киселинно-алкалния и електролитния баланс на организма, като тези фактори могат да станат причина за развитие на остра бъбречна недостатъчност.

Наблюдава се задържане на урина и отравяне на организма с отпадните продукти от метаболизма. Това води и до поява на съпътстващи симптоми.

Гломерулонефрит – 7 опасни последствия
4.5 (90%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 14, 2016 21:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи