Глутен – можем ли да се доверяваме на етикетите на хранителните продукти

Мария
Написана от Мария май 23, 2015 20:17

Глутен – можем ли да се доверяваме на етикетите на хранителните продукти

Акценти:

  • Глутен - целиакия
  • Научни съобщения - съдържание на глутен
  • Целиакия - терапия

Свързани:

Много хора, страдащи от целиакия, приемат пробиотици заради убедеността, че полезните бактерии могат да облекчат техните симптоми. Но ново изследване установило, че повече от половината от пробиотиците, продавани в САЩ, съдържат малки дози глутен – белтък, който е и причина за симптомите на цьолиакия.

Един от съавторите на изследването, Dr.Samantha Nazareth, гастроентеролог от медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк и нейните колеги неотдавна представиха резултати от своя научен труд на заседанието на Дружеството по заболявания на храносмилателната система за 2015 година, което беше проведено в Ню Йорк.

Когато човек болен от целиакия, приеме глутен – белтък, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика – неговата имунна система започва да атакува и да уврежда микровласинките на тънкото черво.

Увредените власинки не са способни адекватно да абсорбират хранителните вещества, като това е и основата за развитието на клиничната картина на заболяването.

Смята се, че около 1% от населението на САЩ страда от целиакия, за България не се води официална статистика, но данни на практикуващи лекари гастроентеролози съотношението е приблизително същото и у нас.

Но в САЩ приблизително 83% от хората с целиакия са с непотвърдена диагноза или симптомите на това заболяване се отнасят към други патологии.

Целиакията може да се прояви с повече от 300 симптоми, което я прави много трудна за откриване и съответно често се поставят погрешни диагнози. Някои хора могат да страдат от диария, да изпитват болки или подуване на корема.

А при други заболяването се проявява като хронична умора и безпричинно намаляване на теглото.

Към настоящия момент не съществува никакво лечение на това заболяване, освен строгото съблюдаване на безглутенова диета. Но много хора смятат, че хранителният прием на пробиотици може да облекчи симптомите на целиакия.

Dr.Nazareth посочва, че според проведените по-рано изследвания, пациентите с целиакия, които използват пробиотици, имат по-силно изразени симптоми на това заболяване в сравнение с тези, които не употребяват полезни бактерии в таблетна форма, тоест под формата на хапчета.

Целта на изследването е била да се провери хипотезата за това, че продуктите с пробиотици в САЩ съдържат глутен.

Използвайки високочувствителен метод за установяване на химическите вещества, наречен течна хроматография с масс-спектромия, екипът от учени изследвал 22 популярни пробиотика за следи от глутен, повече от половината от тях имали надпис на опаковката, че не съдържат този белтък.

Изследователите установили, че 12 /55%/ от тези пробиотици съдържат следи от глутен. 4 от тях /18%/ надвишавали нивата на този белтък, препоръчани от FDA /тоест ако тази концентрация е надвишена не трябва да се изписва на опаковката „безглутенов“/. 2 от пробиотиците, с обозначение „безглутенов“ превишавали прага, установен от Федералната администрация по храните и лекарствата на САЩ.

Dr. Peter Green, професор по медицина и директор на Celiac Disease Center, който е част от структурата на Медицинския център към Колумбийския университет, смята, че резултатите от това изследване са тревожни за пациентите, които страдат от целиакия:

„Ние учим нашите пациенти да купуват само продукти с обозначение „Не съдържа глутен“ , но напоследък излизат много научни съобщения, че и този надпис не е гаранция на безопасността на продукта. Сега такава информация получихме и за пробиотиците и това не може да ни остави равнодушни и очевидно е наложително вземането на мерки“.

Глутен – можем ли да се доверяваме на етикетите на хранителните продукти
4.5 (89.09%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 23, 2015 20:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи