ГМО пробиотици успешно свалят високо кръвно и лекуват хипертония

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 08:12

ГМО пробиотици успешно свалят високо кръвно и лекуват хипертония

Акценти:

  • Пробиотици - прием
  • Кръвно налягане - понижаване
  • Терапия - спиране

Свързани:

Гълтането на хапче невинаги е най-добрият начин за прием на някои лекарства – например, може и да не оцелеят при преминаването през стомашните киселини, а за да бъдат ефективни трябва да се приемат наведнъж вместо постепенно с течение на времето.

В опит за преодоляване на този проблем, някои учени са ориентирали към генетично модифициране на чревни бактерии, които да колонизират червата и да започнат сами да си синтезират лекарства.

Изследователи, например, вече са модифицирали чревни микроби при мишки, за да образуват витамин А и така да сложат край на затлъстяването.

А сега, учени от Университета на щата Флорида генетично модифицират чревната бактерия Lactobacillus paracasei, която да играе ролята на доставчик на белтък, който лекува високото кръвно налягане.

В проучването, първата група мишки с високо кръвно налягане получавали бактерии, доставящи въпросният протеин, втората група само бактерии, а третата само плацебо.

След 4 седмици при 2-разов дневен прием на бактериите, изследователите открили, че мишките получавали ГМО пробиотикът били с по-ниско кръвно налягане, намалена дебелина на сърдечната стена, и с подобрено сърдечно съкращение в сравнение с групите мишки, които получавали плацебо и само бактерии.

Пробиотиците имат доста сериозни предимства пред медикаментите, които традиционно се използват за лечение на белодробна хипертония, казва водещият изследовател Мохан Райзада, професор по физиология в Университета на Флорида.
По-лесни са за правене и по-лесни за прием, допълва още той.

Един от най-големите проблеми в производството на лекарства е цената – технологията, осигуряване на чистота на препаратите. Докато тук, бактериите просто си се размножават и вече ги имаме.

И ако този начин за лечение се окаже ефективен, пробиотиците могат да бъдат приемани, направо като киселото мляко. Хората просто трябва да ги хапват.

Други начини за използване на микробиома за лечение за заболявания вече са изпробвани.

Например, фекалните трансплантации, и техният еквивалент под формата на таблетки, вече са били използвани за някои нелечими инфекции, предизвикани от бактерията Clostridium difficile.

Хапчетата пробиотици и на такива на прах обещават да колонизират чревната екосистема с „добри бактерии“, макар че доказателствата, че наистина действат са доста съмнителни.

Други изследователи пък разработват препарати, чиято цел не е собствените ни клетки, а нашите бактерии, като се цели промяна на техния път за действие.

Все пак не е съвсем сигурно все още, че генетично модифицираното кисело мляко ще може да понижава кръвното налягане.
Не са провеждани проучвания с участници хора, защото са множество тези със животни, като фокусът им е върху други метаболитни заболявания, като диабетът.

Настоящото проучване наистина е полезно, тъй като описва една потенциална възможност в бъдеще лечението на хипертония да се състои в изяждането на една кофичка с кисело мляко, съдържащо ГМО пробиотици, доставящи въпросният белтък, понижаващ кръвното налягане.

Но към момента разполагаме с данните от проучването върху мишки, това означава, че сме доста далеч от доказването на ефективността на този метод на лечение върху хора.

И именно затова и дума не може да става за спиране на терапията с понижаващи кръвното налягане препарати, и преминаването към пробиотици.

Най-малкото, защото и в рамките на настоящото изследване се установи, че само и единствено чревните полезни бактерии по никакъв начин не понижават кръвното налягане, дори и при мишките.

ГМО пробиотици успешно свалят високо кръвно и лекуват хипертония
4.5 (89.51%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи