Гневът – атомната борба за организма

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 00:22

Гневът – атомната борба за организма

Акценти:

  • Ураган от страсти - разрушаващ
  • Гняв - атомна бомба
  • Чувство за вина - изтощаване на нервната система

Свързани:

На всеки човек му се случвало да избухва. И всички се справят с гнева по различен начин – едни приемат успокоителни, други се въздържат и оставят всички негативни чувства вътре в себе си.

Разбира се, насочването на агресия и силно негодувание към друг човек не носи някаква особена полза. А ако човек остава със своите емоции един на един и да ги натрупва също е нерационално решение, а освен това е и вредно за здравето.

Според специалистите, гневът е толкова разрушителен, че може да бъде сравнен с атомна бомба за организма.

Учените от Бостънския университет дори са установили съотношение на рисковете, което гласи, че умерената интензивност на гневните изблици способства за удвояването на риска от инфаркт, а неконтролируемите емоции на границата на яростта увеличават вероятността от това човек да получи сърдечен удар с 4 пъти.

Разрушаващият ураган от страсти

За да прояви гневен изблик външният или вътрешният дразнител трябва да бъде достатъчно силен. От вътрешните фактори, които най-често водят до проявлението на силно раздразнение и ярост са екстремните ситуации, гладът, студът, прием на някои лекарства, изтощение на нервната система.

Най-гневните емоции представляват инстинктивна защита на организма от опасности. Но последствията от тях от гнева, за съжаление са изключително неблагоприятни. Те се свързват с изменения в организма впоследствие.

• Освобождаване на големи количества катехоламини – адреналинът, норадреналинът попадат в кръвта и организмът навлиза в състояние на стрес.

Това е замислено от природата, за да се подготви тялото за борба със силен враг и за подобряване на снабдяването на мускулите с хранителни вещества за възможно физическо съпротивление.

В състояние на стрес се наблюдава свиване на кръвоносните съдове, повишаване на артериалното налягане и подобряване на притока на кръв мускулите за сметка на намаляването на кръвоснабдяването на вътрешните органи.

На фона на повишените потребности от хранителни вещества и кислород на сърцето и мозъка към тях се преустановява пълноценния поток на кръв по екстремно свитите съдове.

Това и предизвиква инфарктите и инсултите. Важно е гневната тирада или сдържането на яростта да се последва от физическа работа.

Това спомага за оползотворяването на катехоламините и за успокояването на разума, за предотвратяване на по-нататъшното свиване на кръвоносните съдове и за възобновяване на снабдяването с кръв на вътрешните органи.

• Вътрешно натрупване – хроничното раздразнение и регулярно сдържаните емоции водят до нарушаване на възстановителните процеси, до излишен разход на витамини и белтъчини.

Хората, които са свикнали да задържат в себе си негативните емоции, чувстват постоянна умора, неспособност да се борят както със своето раздразнение, така и с по-сложните ситуации.

С течение на времето започва да страда и имунната им система, развива се порочен кръг – гняв, раздразнителност, болест, гняв. Разбираемо е в такива условия организмът да не е способен да се бори нито с вътрешните източници на заболявания, нито с външните проблеми.

• Чувство за вина – след самия гневен изблик разрушителното му действие продължава, но вече под друга форма.

Най-силните емоции преминават на заден план и на тяхно място идват по слабите по сила, но много неприятните чувства на осъзнаване на неправилното поведение като например изречените тежки и обидни думи към близък човек.

Те продължават да изтощават нервната система и не дават възможност на човек пълноценно да се отпусне, възстановявайки силите си.

Гневът – атомната борба за организма
4.5 (90.56%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 00:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи