Гноен артрит – топ 3 причини, първи признаци и най-ефективни лекарства

Мария
Написана от Мария септември 10, 2016 05:28

Гноен артрит – топ 3 причини, първи признаци и най-ефективни лекарства

Акценти:

  • Антибиотици - ефективни
  • Болка - основен симптом
  • Гноен артрит - заболяване

Свързани:

Сред всички заболявания на ставите гнойният артрит, може би, е едно от най-бързите и потенциално опасни за човека. Проявлението на симптомите на тази патология е толкова ярка, че не може да не се забележи.

Болките в ставите, треската и симптомите на общата интоксикация са причина такива пациенти, колкото се може по-бързо, да се стремят да отидат на лекар, тъй като проявленията на заболяването причиняват на болния сериозни мъчения.

Съвременните методи за диагностика в преобладаващия брой случаи позволяват пълно справяне с този вид артрит, за разлика от болшинството други негови разновидности.

Какви са причините за гнойния артрит как се заподозира това заболяване и какви лекарства са най-ефективни?

Гноен артрит и причинителите на заболяването

Това е патологията, при която се развива инфекциозно възпаление на тъканите, влизащи в структурата на ставите.

За разлика от асептичното възпаление, което има място при ревматоиден артрит или деформиращата остеоартроза, основната причина за заболяването са патогенните микроорганизми.

В преобладаващия брой случаи се предизвиква от стафилококи – при 4 от 5 болни. Към останалите и по-редки възбудители на заболяването, които водят до развитие на възпалителен процес в ставите се отнасят:

• Стрептококи – менингококи, пневмококи и др.;
• Гонококи – които изначално предизвикват гонорея;
• Условно патогенна микрофлора, която присъства в ставната кухина на здравите хора, но не предизвиква никакви патологични изменения;

В някои случаи посявката на съдържимото от ставната кухина, което представлява гной, не дава конкретен резултат в посока откриване на конкретен причинител.

Причини за развитие на гноен артрит

Могат да са няколко и могат да се разделят на 3 големи групи.

1. Възпаление, което е възникнало в резултат на механично нарушение на целостта на ставата. Може да се развие като усложнение на различни травми или наранявания, хирургични интервенции, след пункция на ставата, проведена с нарушение на правилата на антисептиката.

2. Попадане на гной в ставната кухина от прилежащите тъкани. Това е възможно при наличие на гнойни рани, възпаление на мускулите, костите.

Към ден днешен подобно усложнение възниква при игнориране от пациента на преглед от лекар-хирург и прием на определени лекарства.

Вместо това болният се опитва да се справи самостоятелно с изразения възпалителен процес с домашни методи.

Също при някои хора с понижен имунитет – особено на фона на прием на имуносупресори, тенденцията за развитие на гнойни усложнения се наблюдава малко по-често, отколкото при здрави.

3.Нещо като „метастазиране“ на гной от отдалечени възпалителни тъкани или органи. Това е възможно при тежка пневмония, пиелонефрит, ендометрит, отит и т.н. Хората с понижен имунитет имат голям риск от подобен род усложнения, отколкото здравите хора.

Болка и треска – основните симптоми на гноен артрит

Заподозирането на гноен артрит е възможно от практически всеки човек, който няма и отношение към медицината.
Симптомите на заболяването се появяват достатъчно бързо.

Процесът в преобладаващия брой случаи засяга една става. Най-често острата форма се развива в коленната става – 70%, и много по-рядко в тазобедрената. На останалите локализации се падат само 15%.

Основният симптом е болка в областта на засегнатата става, която е със стабилен характер, много интензивна, пулсираща, усилваща се в нощните часове.

Гноен артрит – хирургическо заболяване

В преобладаващия брой случаи се изисква активна хирургична намеса, включваща отваряне на ставата, ревизия, пълно очистване от гнойните маси и промиване с антисептици.

Лекарства за лечение на гноен артрит

Макар и хирургичното лечение да е основното, най-ефективните лекарства са антибиотиците.

Гноен артрит – топ 3 причини, първи признаци и най-ефективни лекарства
4.5 (90%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 10, 2016 05:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи