Големият език – една от причините за хъркането и за сънната апнея

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 09:31

Големият език – една от причините за хъркането и за сънната апнея

Акценти:

  • Хъркане - размер на езика
  • Апнея - съпътстващи заболявания
  • Хъркане - риск от пневмония

Свързани:

В ново изявление на учени от американския Университет на щата Пенсилвания се посочва, че сред възможните причини за хъркането, предизвикващо сънна апнея е размерът на езика. Колкото по-голям е той, толкова по-голяма е вероятността от развитие на това заболяване.

Както е известно, хъркането не само създава дискомфорт по време на сън, но може да се предизвиква и да се съпровожда от множество заболявания.

В този списък присъства и състоянието, с което почти всеки от нас е запознат, а именно „апнея“, когато вентилацията на белите дробове се преустановява за няколко секунди /от 10 до 180 в най-тежките случаи/.

Това заболяване без необходимото лечение води до възникването на патологии на сърдечно-съдовата система, влошава се интелекта и паметта, човек се чувства постоянно сънлив през светлата част от денонощието.

Причините за това са следните – при затруднено вдишване в човешкия организъм постъпва недостатъчно количество кислород, при това сънят се съпровожда с постоянни събуждания.

Тъй като за една от основните причини за сънната апнея се смята наднорменото тегло, изследователите решили да проведат тестовете си с пълни хора. Участие в изследването взели 90 души с признаци на затлъстяване и с поставена диагноза обструктивна сънна апнея и 31 души без това заболяване.

Те били изследвани на ядрено-магнитен резонанс, при която могат да се получат изображения на различни органи с висока разделителна способност. Чрез този метод на изследване американските учени успели да определят не само състоянието на горните дихателни пътища, но количеството мазнини, което се съдържа в езика на доброволците.

Резултатите показали следното – колкото по-пълен е един човек, толкова по-голям е неговият език и именно този органи, на свои ред, се явява един от водещите фактори за възникването на хъркането.

Езикът с големи мастни отлагания, особено ако е вече с големи размери, особено в основата, по време на сън частично затваря горните дихателни пътища и поради това се появява хъркането и впоследствие се развива апнея.

Обяснението за това е просто – мускулите, които са в основата на езика, по-трудно се справят със своята задача и не са в състояние го изместят по такъв начин, че да не възпрепятства въздушната циркулация.

Това заключение открива нови възможности и за лекарите и за учените. Първите мотан да провеждат диагностика на количеството на мастните отлагания в езика, за да потвърди или изключи този фактор от списъка на обуславящите развитието на сънната апнея.

А вторите могат да продължат с проучванията и да установят дали е възможно отстраняването на мастните отлагания от езика /с помощта на хирургична интервенция или при отслабване на човека/ да способства за лечението на обструктивната сънна апнея, да се облекчи състоянието на пациентите и да се предпазят те от такива заболявания като хипертония, инсулт, диабет и депресия.

Следва да се отбележи, че наскоро лекари от тайванска клиника по пулмология обявиха, че между силното хъркане и рискът от развитие на пневмония съществува непосредствена връзка.

Медицинските специалисти считат, че колкото по-силно изразено е хъркането, толкова по-висок е риска от развитие на пневмония.

В болницата на ветераните в Тайван било проведено изследване по време на което лекарите пулмолози проучвали причините и последствията от хъркането на доброволците. И въз основа на направените на участниците изследвания, било установено, че хъркането може да бъде самостоятелен фактор за развитие на апнея.

Големият език – една от причините за хъркането и за сънната апнея
4.5 (89.2%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 09:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи