Голям чернодробен метил: фасциолоза – защо възниква тази инфекция

Мария
Написана от Мария август 22, 2018 20:26

Голям чернодробен метил: фасциолоза – защо възниква тази инфекция

Фасциолоза, по-известна като голям чернодробен метил, е доста широко разпространено паразитно заболяване, при което в патологичния процес се въвлича предимно хепатобилиарната система.

Тази инфекция се среща както като спорадични случаи, така и във вид на епидемични изблици. При своевременно започната терапия тази патология завършва с пълно оздравяване.

Но в случай че инвазията е с високоинтензивен характер или се е присъединила вторична бактериална флора, всичко може да завърши крайно неблагоприятно.

Според данни на СЗО, по света заразените са около 2 милиона. Но се смята, че този показател на практика е много по-висок и стига до 17 милиона. Най-разпространена е тази инфекция на територията на Европа, Австралия, Азия и Южна Америка.

Съществуват 2 паразита, които могат да предизвикат развитието на фасциолоза

Това са 2 вида чернодробни метили. Това са паразитни плоски червеи, които се отнасят към класа на смучещите.

Размерите на тези паразити не са големи – на дължина достигат от 12 до 13 мм, а на ширина – от 8 до 12 милиметра. В областта на края на главата на метилите са разположени чифт смукала, чрез които се прикрепват към вътрешната стена на засегнатия орган.

Първично тази инфекция в организма на тревопасните селскостопански животни. Те са и крайни гостоприемници. Човекът може да се окаже окончателен гостоприемник, но обикновено това става случайно.

При животните това заболяване се развива след ядене на трева, замърсена с ларви на паразита. След проникването в стомашно-чревния тракт паразитът се прикрепя към чревната стена, а впоследствие и към чернодробните тъкани.

Следващ етап при фасциолоза е миграция на метилите в жлъчните пътища

В някои случаи метилът първоначално попада в кръвоносната система и оттам в порталната и чревните вени, откъдето следва и в жлъчните пътища.

За да се превърна ларвата в зрял индивид, обикновено са необходими от 3 до 4 месеца. Зрелият индивид започва активно да снася яйца, които впоследствие излизат навън с фекалните маси.

В сладка вода яйцата се преобразуват в личинки, които след това проникват в организма на речните раци. Там те преминават още няколко етапа на своето развитие и след това след 1-2 месеца отново се връщат във водата.

Развитието на това заболяване при човека протича след ядене на зеленчуци или растения, които се поливат с вода от открити водоеми, или от пиене на нетретирана вода.

В някои случаи ларвата може да попадне в организма, дори при поглъщане на вода по време на къпане. Вътре в човешкия организъм възбудителят може да оцелее няколко години.

При тази инфекция присъстват не само признаци от страна на хепатобилиарната система, но и обща интоксикация на организма. Паразитирайки в черния дроб възбудителят може да доведе до формиране в него на фиброзни огнища и малки по размери абсцеси.

Интоксикационният синдром е непосредствено свързан с постъпване в кръвообращението на продукти от жизнената дейност на паразитите.

Симптоми на фасциолоза

От момента на заразяване до появата на първите симптоми могат да изминат от 1 до 8 седмици. В самото начало на заболяването на първо място в клиничната картина е общият интоксикационен синдром.

Болният се оплаква от внезапно повишение на температурата до фебрилни и субфебрилни стойности. А това се съпровожда с обща слабост и неразположение.

Лечение

Терапията се състои от назначаване на противопаразитни препарати, след преминаване на острия стадий. Съвместно с антипаразитните средства се използват и жлъчегонни препарати, насочени към отстраняване на загиналите метили и техните ларви.

Голям чернодробен метил: фасциолоза – защо възниква тази инфекция
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 22, 2018 20:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи