Готова ли е здравната ни система за масова зараза от тълпи болни мигранти

Мария
Написана от Мария февруари 18, 2016 23:49

Готова ли е здравната ни система за масова зараза от тълпи болни мигранти

Акценти:

  • Вариола - опасност
  • Черни лаборатории - Ислямска държава
  • Здравни власти - реакция

Свързани:

Как здравните власти ще реагират, за да ни защитят, при възникване на заплаха от масова зараза и навлизане в страната на заразно болни мигранти?

Възможно ли е здравната ни система да колабира, ако през България преминат големи потоци от заразно болни хора, търсещи убежище и закрила в Европа?

Отговор на тези въпроси днес се опитаха да дадат шефът на ВМА и неговият екип, който той представи на изнесено заседание пред членовете на 3 парламентарни комисии – по здравеопазване, отбрана и вътрешна сигурност.

По думите на директора на ВМА само една епруветка поставена на неподходящо място в голям град може да предизвика масово заразяване на населението.

Но все пак успокоява, че екипи на ВМА за справяне с такива кризисни ситуации са разположени в 5-те най-големи български града и при подаване на сигнал имат готовност да пристигнат до 10, максимум 20 минути на мястото и да вземат всички необходими мерки.

Това обаче не може да ни успокоява, тъй като българските здравни власти трябва да са готови за всякакъв развой на събитията, и не трябва да си затварят очите, че у нас не може да бъде използвано биологично оръжие.

Основната заплаха идва от Ислямска държава/ДАЕШ, тъй като партньорските разузнавателни служби са открили, че съществуват черни лаборатории, и дори има данни, че са се успели да се снабдят с вариола – същинската едра шарка, което заболяване според СЗО е напълно ликвидирано, дори и в природата, още през 1980 година.

Според екипа на шефа на ВМА засега на граничните пунктове има достатъчно добър здравен контрол и не е наложително засилването, но опасността идва от нелегално преминаващите, като дори е имало подозрение за проказа, които е било опровергано от изследванията.

На гръцки остров обаче са регистрирани 2 случая на мигранти болни от лашманиоза, които са завършили фатално. Също така са потвърдени и случаи на туларемия и тиф.

Преди около 2 месеца пък 2-ма българи се върнали от Уганда тежко болни от малария, като във ВМА не разполагали с препарати за лечение на това заболяване и се наложило директорът на най-голямата болница у нас моли фирмите, които се занимават с внос на лекарства, да осигурят такива медикаменти.

И се оказва, че здравните власти трябва да бъдат подготвени да се справят и със случаи на заболявания, които се смятат за „изкоренени“ от нашите земи и това малария, вариола и тиф.

СЗО принуждава България да закупи 30 хиляди ваксини срещу вариола, тъй като още през 1980 година страната ни е обявена за свободна от това заболяване, както и цяла Европа, но преди около 3 години се установява, че 30 американски деца са се заразили със същинска едра шарка от прерийни кучета.

А и у нас, както и в цяла Европа ваксина срещу вариола не се поставя. Но през 2012 година департамента по отбрана на САЩ – Пентагонът се вижда принуден да закупи ваксини срещу вариола и да ваксинира 350 хиляди войници.

Шефът на ВМА и неговият екип посочват, че здравните власти не трябва да си затварят очите пред проблема, а трябва да бъдат постоянно в готовност за най-лошото, което е използване на биологично оръжие у нас или нахлуване на огромен брой заразно болни мигранти, които здравната ни система да не може да поеме, което да доведе до нейния колапс.

Готова ли е здравната ни система за масова зараза от тълпи болни мигранти
4.5 (90.29%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 18, 2016 23:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи