Говеждо месо

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 10:43

Говеждо месо

Акценти:

  • Говеждо месо
  • Калоричност
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства

Свързани:

Говеждото – това е месото от едрия рогат добитък /бикове, юници, телета, волове и крави/. Качеството на тяхното месо зависи от възрастта, вида на храната, съдържанието и пола на животното.

Отглеждането на животното, тоест процесът на съзряване на месото, а също стресът, който изпитва добитъка преди клането, също до голяма степен определя качеството на месото.

Говеждото месо се подразделя на 3 вида – с най-висок клас и цена е това от гърба, гърдите, филето, бута.

Най-ценено е говеждото, добито от местни породи добитък и най-вече по-крехкото, получено от млади бичета и юници.

Качество на месото – говеждото трябва да бъде със сочен червен цвят, с приятна миризма на прясно месо, а също и леко влакнеста, наподобяваща мрамор структура.

Мазна част от месото е необходимо да бъде мека и да има белезникаво-кремав цвят. При притискане и разрязване то трябва да бъде достатъчно еластично.

На мястото на разреза е необходимо говеждото месо да блести, да може съвсем лесно при притискане пръста да потъва в него.

Месото от старите животни се отличава по това, че е с тъмночервен оттенък и изглежда прекалено отпуснато, мастната му тъкан е жълтеникава и жилава.

Калоричност

Говеждото е най-нискокалоричният вид месо, тъй като съдържанието на мазнини в него е минимално. Важно е да се припомни, че в различните части на тялото на животното и процентът на мазнините варира, но средно е от 150 до 500 килокалории.

В 100 грама сурово говеждо се съдържат 187 килокалории, във вареното – 153, а в печеното – 180. Консумацията на този вид месо в умерени количества е препоръчително за всички, дори и за тези, които страдат от затлъстяване.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 17 грама;
• Мазнини – 17.4 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Вода – 65 грама;
• Калоричност – 150-180 килокалории;

В говеждото се съдържа 315-334 мг калий, 60-65 мг натрий, 9-10 мг калций, 21-26 мг магнезий, 198-210 мг фосфор, 2,6-2,8 мг желязо, витамини от група В, РР. Важните за изграждането на съединителната тъкан белтъци в говеждото са 2.6 мг. или 2.6%.

Говеждо месо – полезни свойства

В 100 грама говежди черен дроб се съдържа витамин А /8.2 мг/, Е /1 мг/,С /33 мг/, В6/60 мг/, РР /9 мг/, В2 /2.19 мг/, В1/0.3 мг/ и т.н. Говеждото месо е и много добър източник на минералните соли – натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и кобалт.

Най-голямо количество желязо е установено в говеждия черен дроб и в 100 грама от него, ценният минерал е 8.4 мг.
Говеждото месо е един от най-важните източници на пълноценни белтъчини за човека.

При варене то губи 40% от водата, 2% от белтъчините и 1% от мазнините, които съдържа, когато е сурово. Протеините, които се приемат чрез храната се използват от организма практически напълно. За най-ценен източник на белтъчини се определя обрезката – най-меката част от трупа от животното.

Витамин В12 – благодарение на това, че едрият рогат добитък преживя зелена трева, участва в процеса на усвояването на желязото в нашия организъм.

Говеждото месо помага успешно за справянето с умората, полезно е при желязо-дефицитна анемия.

А британски лекари препоръчват мъжете с високи нива на „лошия“ холестерол да консумират до 200 грама на ден немазно говеждо. Те установили, че при спазването на тази диета, се наблюдава намаляване на холестерола с приблизително 20%.

Говеждо месо
4.6 (92.31%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 10:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи